XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2016. december 8. – 2017. január 25.
XVIII. alkalommal hirdette meg a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot.

kisjanko bor copy

A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek.

A pályázaton egyéni alkotók, kis csoportok, vagy nagyobb alkotóközösségek is részt vehettek. Két kategóriát hirdettünk meg: öltözködés és lakástextíliák. Az előbbiben különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült feldolgozások, elsősorban ma viselhető darabokkal lehetett indulni. A másik kategóriában a népi hímzéshagyományokat feldolgozó, a kortárs lakástrendeknek megfelelő lakástextíliákkal, és tárgyegyüttesekkel lehetett pályázni.

Összesen 429 pályamunka érkezett be, 140 tervezőtől és közel 200 kivitelezőtől. A legjobb alkotásokat a szakmai zsűri díjazásra javasolta. A helyezéseket elérő alkotók az Emberi Erőforrások Minisztériumának pénzjutalmában részesülnek. A különdíjakat több intézmény ajánlotta fel.

A Hagyományok Háza tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjnyertes alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitóünnepségére 2016. december 8-án 15 órára, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő u. 6.).

A kiállítást megnyitja: Viszóczky Ilona, a Herman Ottó Múzeum etnográfusa, a pályázat zsűritagja
 
A kiállítás megtekinthető 2017. január 25-ig, hétfőtől szombatig, 10–18 óra között.

Bővebb információ: