Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
Öt városban turnézik december 13-18. között a Háromszék Táncegyüttes. Az én mesém és a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című előadásokkal Dicsőszentmártonban, Medgyesen, Segesváron, Nyárádszeredában és Székelykeresztúron lépnek színpadra.
Az én mesém című gyermekelőadás négy helyszínen lesz látható: december 13-án, kedden a dicsőszentmártoni Mihai Eminescu Művelődési Házban 11 órától, 14-én Medgyesen, a Traube teremben 11 órától, 15-én a segesvári Mihai Eminescu Művelődési Házban 11 órától, 16-án pedig a Nyárádszeredai Művelődési Házban 10 és 12 órától várják a lelkes gyermekközönséget.

Az en mesem fotoHenningJanos 00905 masolatFotó: Henning János
A Furik Rita rendezésében készült Az én mesém című előadás a világirodalom és a magyar folklór ősmeséinek motívumaiból, valamint a varázsénekek mágikus erejéből építkezik. „Mindannyiunk lelkében igazi ének szól. Érdemes útnak indulni érte. A mi mesénkben a szomorú királylány rátalál saját hangjára, önmaga boldogságára, mert saját hangunk megtalálása a mindenség megtalálása. Mély meggyőződésünk, amikor megmerítkezünk hagyományaink kincseiben, akárcsak a szomorú királylány szívét, úgy hangoljuk át magunkat is a boldogságra, hogy helyreálljon bennünk a világ. Mert a mese régebbi minden tudománynál, benne a világ rendjének ősi mintái és igaz képei őrződnek.” – vallják együtt az előadás alkotói. Az alkotófolyamatban Prezsmer Boglárka és Benkő Éva segítették a rendező munkáját. Az előadás mesés zenei világának megteremtésében Orbán Ferenc és a Heveder zenekar működtek közre.

Ket kezem fotoAdamGyula 02Fotó: Ádám Gyula
A turné folytatásában a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórelőadást mutatják be december 17-én, szombaton 19 órától Nyárádszeredában, 18-án, vasárnap 18 órától pedig Székelykeresztúron, a Művelődési Házban. A folklórelőadás a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világába kalauzolja el a közönséget. Az előadás koreográfusai Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Furik Rita, Richtarcsík Mihály és Ivácson László. Gyimesi, moldvai, sóvidéki, györgyfalvi, vajdaszentiványi és felvidéki táncokat láthat a közönség. A barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók.
A turné megvalósítását a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatja. Jegyek a művelődési házak jegypénztáránál kaphatók, szervezett csoportok jelentkezését a 0728-085091 telefonszámon várják.

A turné állomásai:
December 13., 11:00 Dicsőszentmárton, Mihai Eminescu Művelődési Ház – Az én mesém
December 14., 11:00 Medgyes, Traube terem – Az én mesém
December 15., 11:00 Segesvár, Mihai Eminescu Művelődési Ház – Az én mesém
December 16., 10:00 és 12:00 Nyárádszereda, Művelődési Ház – Az én mesém
December 17., 19:00 Nyárádszereda, Művelődési Ház – Két kezem forgatta, szívem táncoltatta
December 18., 18:00 Székelykeresztúr, Művelődési Ház – Két kezem forgatta, szívem táncoltatta

Bővebb információ: