XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Ünnepi programok a Fonóban
2016. december 27–31-ig
A két ünnep között bármelyik nap látogatunk is el a Sztregova utcai zeneházba, remek koncerteket hallgathatunk; egy este akár többet is. A Fonó év végi sorozata a népzene a jazz és a világzene legjavából válogat. Kollár Kemencz László klasszikus kamarazenéből és népzenei hagyományokból is táplálkozó új, még megjelenés előtt álló szólóanyagát mutatja be Rengeteg címmel 27-én. Másnap két remek, a cigányzenei hagyományokból indult formáció ad egymásnak találkozót a házban: az East Gipsy Band a hazai jazz kiemelkedő szereplőiből áll, az Oláh Gipsy Beats pedig a roma-világzenei formációk vezetőiből alakult; két all stars band egy este! Fergeteges koncertet ígér Ferenczi György és a Rackajam az év végi mulatságán, akik a Csángállónak adnak randevút. Az év utolsó előtti napja mindig a jazzé a házban: a Dresch Quartet, Tóth Viktor és a Santa Diver lép fel. Végül a sorozat a város legnagyobb táncházával zárul: a Fonó Folk Szilveszteren a Buda Folk Band és Kodoba Florin, valamint a Csángálló játszik.

december 27., 20:00
Kollár-Klemencz László: Rengeteg lemezbemutató koncert
Klasszikus kamarazenéből és népzenei hagyományokból is táplálkozó új, még megjelenés előtt álló szólóanyagát mutatja be Kollár-Klemencz László. A Rengeteg című albumon kizárólag a dalszerző, előadó saját szerzeményei hallhatók, a szövegek az ember és a természet közötti kapcsolatot kutatják. Erős atmoszféra, sok csend és dinamika.
Bővebb információ:

kollar klemenczKollár-Klemencz László

december 28., 20:00
East Gipsy Band és Oláh Gipsy Beats koncertjei, utána DJ Vida Tóni
Az East Gipsy Band muzsikája a bizonyíték, hogy létezik a legendás Django Reinhardt által kitaposott úttól eltérő, de azzal teljesen egyenrangú, újszerű és izgalmas fúziója a roma zenei hagyománynak és a jazznek. Az Oláh Gipsy Beats egyedülálló magyarországi oláh cigány zenei különlegesség, a legnevesebb hazai cigány világzenét játszó zenekarok szólistáinak fúziója, egyfajta all stars band kovács Antal vezetésével. Egyszerre tradicionális, mai és professzionális.
Bővebb információ:

OlahGipsyBeatsOláh Gipsy Beats

december 29., 20:00
Ferenczi György és a Rackajam, Csángálló
Ferenczi György és a Rackajam zenéjében a magyar kultúra, és a rock'n'roll forradalom szeretete párosul, így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. Év végi mulatság a Rackákkal! A Csángálló zenekar zenei anyanyelve a gyimesi és moldvai csángók népzenéje, eredetiek, dinamikus játékuk rengeteg improvizációval párosul.
Bővebb információ:

ferenczi gyorgy es a rackajamFerenczi György és a Rackajam

december 30., 20:00
Jazz előszilveszter, Dresch Quartet, Tóth Viktor, Santa Diver
A Fonóban az év utolsó előtti napja mindig a jazzé. "Dresch Mihály egyértelműen külön kategória a zenében – és direkt nem zárom műfajokba, mert ha jazz-, folk-, vagy improvizációs muzsikusként jelölném meg, máris elvennék belőle valamiket.” (Rácz Mihály) Tóth Viktor az örök mérték örökös keresője, miközben lassan maga is affélévé válik - a honi dzsesszélet megkerülhetetlen etalonjává, főként szabadon szárnyaló saját szerzeményeket, ritkábban dzsessz-sztenderdeket fúj. A Santa Diver napjaink egyik legígéretesebb budapesti zenei formációja: technoid zenei felfogása és lüktetése a különböző népzenékből és a jazzből hozott dallamvilággal párosul.  
Bővebb információ:

santa driverSanta Diver

december 31., 20:00
Fonó Folk Szilveszter: Buda Folk Band, Tintér Gabriella, Magyarpalatkai Banda, Csángálló
A város legjobb mulatsága, egyetlen igazi szilveszteri táncháza! Világraszóló búcsú az óévtől a Buda Folk Band-del, Tintér Gabriellával, a Magyarpalatkai Bandával, és a Csángállóval. Falusi mulatság a városban, ameddig bírjuk!
Bővebb információ:

fono szilveszter