XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A Tokos együttes lemezbemutató koncertje és táncház
Fonó, 2017. február 9.
Válaszúti és kalotaszegi muzsika, ahogy azt a fiatalok tudják.

tokos

A kolozsvári Tokos zenekar 2011 végén alakult öt Kolozsváron tanuló zeneakadémistából.

Kiemelkedő pont és elismerés volt a zenekar életében, mikor 2014-ben megnyerték a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny hagngszeres szólisták és zenekarok kategóriájának fődíját. Ezt követően még több helyre eljutottak, és már az ország határain kívül is bemutathatták Erdély méltán híres népzenéjét.

A táncházakon és mulatságokon kívül az együttes célja olyan programokat, előadásokat létrehozni, melyek a téma iránt kevésbé érdeklődő közönséghez is el tudja juttatni a magyar népművészet értékeit.

A zenekar most egyik legfontosabb állomásához érkezett, ötéves munkájuk gyümölcsét, első zenei albumukat 2016-ban összeállították és rögzítették. A közel egy órás hanganyag a magyar népművészet leggazdagabb tájegységeinek muzsikáit gyűjti csokorba.

Legtöbbször Válaszútra és a kalotaszegi falvakba jártak, az ott tanult muzsikából állt össze repertoárjuk, ami hiánypótló is lehet, hiszen, ahogyan Szép Bálint fogalmazott nem biztos, hogy a Kárpát-medencében mindenki ismeri ennek a vidéknek a zenéjét. A Fonóban most új lemezük anyagát mutatják be.

Porteleki László, a Muzsikás együttes tagja így nyilatkozott a lemezről:
„...Újabb vagány csapat zenekaraink sorában. Erdély, valamint szűkebb pátriájuk – Kolozsvár és környéke – népzenei hagyományainak hiteles tolmácsolói. Lendületes, vidám muzsikájukkal visznek zenei kirándulásra bennünket.”

Közreműködik: Berecz István – tánc

A koncert után táncház!

Bővebb információ: