Debreceni Művelődési Központ – Józsai Közösségi Ház, 2017. március 10. – április 20.
A Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, keramikus alkotásaiból március 10-én, pénteken, 17 órakor nyílik kiállítás a Debreceni Művelődési Központ Józsai Közösségi Házában.
A kiállítást megnyitja és a „Szeret vize martján” – A moldvai magyarok évszázadai címmel Harangozó Imre tanár, néprajzkutató tart előadást. Közreműködik: Petrás Mária és a Guzsalyas Néptánccsoport.

petras maria kiallitas

A művésznő a moldvai csángók földjéről származik. Alapfokú iskoláit is itt végezte, majd szakmunkásképzőben folytatta tanulmányait Hétfaluban.

1990-ben járt először Magyarországon egy csángó küldöttséggel. Rajzaira, festményeire hamar felfigyeltek, biztatták, hogy foglalkozzon képzőművészettel. 1991-ben beiratkozott a Magyar Iparművészeti Főiskolára, ahol 1995-ben diplomázott. Első kerámia kiállítása 1997-ben volt, azóta több, mint 90 helyen mutatták be műveit itthon és külföldön egyaránt. Figurális kerámiái, biblikus témájú domborművei egyedi stílusban készülnek, népművészeti motívumokkal átszőtt alkotásai meghittséget, líraiságot sugároznak.

Munkásságát 2013-ban Prima Primissima-, 2016-ban  Magyar Örökség-díjjal jutalmazták.

Az alkotás mellett aktívan tevékenykedik csángó ügyeket szolgáló szervezetekben. Rendszeresen részt vesz kulturális rendezvényeken, ahol szülőföldje népdalait énekli. Megismerteti  az anyaországgal a térben tőlünk távol levő, de szívünkhöz nagyon közel álló moldvai csángó vidék egyedi nyelvezetét és dallamvilágát. Hangját ma már Budapesttől New Yorkig nagyon sok helyen ismerik, számos rádiós és tévés felvételt is készített.

Petrás Mária kiállításának megnyitóján egy másik jeles személyiséget is köszönthetünk. Józsa vendége lesz Harangozó Imre néprajzkutató, aki rendszeresen jár a határon túli területek még meglévő kincsei nyomában, rögzíti a népemlékezetben őrzött dalokat, meséket, népi imádságokat, hogy megmaradjanak az utókor számára.

Petrás Mária művei és Harangozó Imre előadása március 10-én egy kicsit közelebb hozza hozzánk a távoli csángó vidéket. Az ott élő emberek szerény, tiszta lelkülete itt időzik nálunk egy hónapon át, hogy megcsodálhassuk az egyszerűségben élő nagyságot, a kerámiákba álmodott szentséget, a hétköznapokon túlmutató mindenséget.

A kiállítás április 20-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Helyszín:


Bővebb információ: