Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
Az Óbudai Népzenei Iskola Országos Citeraversenyt hirdet citerán játszó szólisták, duók és triók részére a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe rendezvény részeként.
Időpontja: 2017. május 20. Helyszíne: Budapest, III. ker. Fő tér.
Jelentkezési határidő: 2017. április 27.

citeraverseny foto jav

A verseny célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon az országban tanuló és tevékenykedő,- az autentikus citerás hagyományokat követő – tehetséges ifjú citerások részére.

A versenyre jó minőségű MP3 formátumú hangfelvétel beküldésével lehet jelentkezni (a hangfelvétel technikai megjegyzéseit ld. lejjebb, a felhívás végén), melyen 2, maximum 5-5 perces hagyományhű, különböző tájegységről származó, lehetőleg a parlando-rubato előadásmódot is bemutató összeállítással lehet. Emellett a jelentkezési lapot is pontosan kitöltve el kell juttatni az Óbudai Népzenei Iskola címére 2017. április 27-ig ajánlott levélben vagy e-mailben. (A jelentkezési lap 2017. február 25-től letölthető az iskola honlapjáról: . Az iskola postacíme: 1036 Budapest, Mókus utca 20.)

A beküldött hangfelvételek közül egy 5 fős szakmai zsűri választja ki a versenyen résztvevőket. A szakmai zsűri tagja: Balogh Sándor, Berta Alexandra, Borsi Ferenc, Jakab Csongor, Szlama László.

A versenyre az alapfokú művészeti iskolák, a zeneiskolák, a szakgimnáziumok citerásainak jelentkezését várjuk, de azok is pályázhatnak, akik nem intézményes keretek között tanulják a hangszerjátékot. A felsőoktatásban tanulók a versenyen nem indulhatnak!

Általános elvárás mindhárom kategóriában indulók részére:

A citerás hagyományokra épülő népzenei hitelesség jó minőségű, tiszta hangolású hangszereken.
Jó előadói készség, az előadott műsorszámok igényes, érthető megformálása, továbbá a finom zenei árnyalás, a biztos hangszerkezelés és a virtuóz játéktechnika bemutatása.
Mindhárom kategóriában, az egyik összeállításban a versenyző kísérheti saját énekét, azonban feltétel, hogy a citerajáték maradjon előtérben.

Az I. CITERA SZÓLÓ kategóriában lehetőség van énekes közreműködő kíséretére az egyik összeállításban. Amennyiben a versenyző más énekét kíséri citerán, azt is a szólóhangszer kategóriába soroljuk.

A II. CITERA DUÓ kategóriában két citerás együttes játékát kell bemutatni a versenyzőknek.

A III. CITERA TRIÓ kategóriában három citerás együttes játékát kell bemutatni, de elfogadjuk a 2 citera és 1 egyéb népi hangszeres felállást is.

A verseny korcsoportjai:
 - I. korcsoport: 10 és 14 év közöttiek (2003.június 1. és 2007. május 31. között születettek)
 - II. korcsoport: 14 és 16 év közöttiek (2001. június 1. és 2003. május 31. között születettek)
 - III. korcsoport: 16 és 20 év közöttiek (1997. június 1. és 2001. május 31. között születettek).

A versenyen szereplő legeredményesebb citerások részére lehetőséget biztosítunk a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe esti koncertjén való bemutatkozásra Óbuda Főterén.
A legjobb helyezést elért versenyzők az oklevél mellett tárgyi jutalomban és különdíjakban részesülnek.

A verseny koordinátorai:
Balogh Sándor (tel: 06 30 854 2201, e-mail: info@dialekton.hu ), az Óbudai Népzenei Alapfokú Művészeti Iskola citeratanára és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének citeratanára, valamint
Berta Alexandra (e-mail: berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu) az Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének citeratanára, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója.

A jelentkezéshez szükséges hangfelvételt az onizene@gmail.com címre kell küldeni. Kérjük a file nevébe írják bele a jelentkező nevét, ill. a tájegységet (ékezetek nélkül). A hangfelvétel legyen mp3 formátumú, és legalább CD-minőségű (44 kHz, 16 bit). Az elküldött felvétel fogadásáról visszaigazoló emailt küldünk.

Az Óbudai Népzenei Iskola a versenyzők részére étkezést biztosít, azonban útiköltség és szállás biztosítására nincs lehetőség.

A verseny házigazdája az Óbudai Népzenei Alapfokú Művészeti Iskola. (tel: 06-1-437-04-98, e-mail: nepzene@kszki.obuda.hu)