Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
A Háromszék Táncegyüttes új táncszínházi előadása
Sepsiszentgyörgy, 2017. május 5.
A híres erdélyi zenészek után (a Száz évig, A banda című előadások) a leghíresebb, legvirtuózabb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak és egyúttal Martin Györgynek állít emléket a Háromszék Táncegyüttes legújabb előadása. „Közismert Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat. Nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük. Martin munkásságának egyik kiemelkedő, talán legkiemelkedőbb eredménye a Mátyás István ’Mundruc’, egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című kötete, monográfiája.” - fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

Mundruc plakat web

Az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a nádasmenti, vistai Mátyás István Mundruc (1911-1977) negyven éve, 1977-ben hunyt el. 36 év alatt, harminc éves korától haláláig (1941-1977) összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni. Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magába. „Hihetetlen számok, hihetetlen mennyiség. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére. És bátran kijelenhetjük, hogy nem valószínű, hogy valaha is túlszárnyalja a gyűjtés, a kutatás ezt a mennyiséget és minőséget.” – emeli ki a rendező.
Az előadában Mundruc alakját Melles Endre formálja, aki példaképként tekint Mátyás Istvánra: „Számomra az ő táncos egyénisége egy meghatározó, követendő példa. Sok év gyakorlás, utánajárás, olvasás után elérkezett az idő, amikor Könczei Árpád felkérésére színpadon, közönség előtt kell megtestesítenem őt.” Mátyás István mellett a rendező igyekszik a Nádasmentét, Vistát is megidézni, a környezetet, ahol megszületett a kalotaszegi legényes kiemelkedő alkotója.
Az előadás forgatókönyvét, zenei szerkesztését, díszlettervét, ahogyan a rendezést és koreográfiát is Könczei Árpád jegyzi, jelmeztervező Fülöp Hajnalka, táncoktató Kádár Ignác, művészeti munkatársak Melles Endre és Tekeres Gizella, díszletkészítő Zayzon Ádám. Előadja a Háromszék Táncegyüttes tánckara és a Heveder zenekar. A produkció létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
A bemutatóra május 5-én, pénteken 19 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban, de május 6-án, szombaton 19 órától is megtekinthető az előadás ugyanott.

Szereposztás:
Mundruc                     Melles Endre
Tánckutató                 Márton Csaba
Első gazda                  Gidró Roland
Első gazda felesége     Lukács Réka
Eladó lányuk               Váradi Ágnes
Öregasszony               Vajda Katalin
Poncsa                        Pável Hunor-Mihály
Poncsa felesége           Virág Imola
Mérai gazdák               Gere Csaba, Törő Bence
Mérai feleségek            Pilinger Mónika, Dombi Rózsa
Árus                            Lupuly Jakab
Árus felesége               Ádám Júlia
Káplár                         Portik Norbert
Inaktelkiek                  Kiss Adorján, Szvinyuk Sándor
Lányok                        Keresztes Gabriella, Kocsis Lilla-Tünde, Székely Edina-Emőke

Heveder zenekar: Fazakas Levente - hegedű, Molnár Szabolcs - hegedű, Fazakas Albert - cimbalom és brácsa, Szilágyi László - brácsa és harmonika, Bajna György - nagybőgő és cselló

Alkotók
Forgatókönyv, zenei szerkesztés, díszlet: Könczei Árpád
Kivitelező: Zayzon Ádám
Táncoktató: Kádár Ignác
Művészeti munkatársak: Melles Endre, Tekeres Gizella
Jelmez: Fülöp Hajnalka
Rendező-koreográfus: Könczei Árpád

Bővebb információ: