Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
A szervezők közleménye szerint a rendezvény ELMARAD!
Sepsiszentgyörgy, 2017. május 26.
A Lajtha László Alapítvány szervezésében negyedik alkalommal rendeznek legényesversenyt Sepsiszentgyörgyön, de a vetélkedőre idén páros tánccal is lehet nevezni. Az alapítvány továbbra is nevelő szerepet vállal fel a rendezvénnyel, biztosítva a lelkes, a hagyományos népi kultúra iránt fogékony fiatalok képzését, motivációt és szakmai visszaigazolást nyújtva számukra. Erdélyben ugyanis továbbra sem létezik intézményes néptáncoktatás, ahogyan a szakmai fórumok is korlátozottak.

legenyes verseny fotoHenning 06056Fotó: Henning János

A vetélkedő két részből áll. Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk, a második részben pedig szabadon építkezhetnek a megadott tájegység motívumaiból. A legényes kategóriában idén a vistai legényes, ezen belül pedig Mátyás István „Mundruc” legényese a kötelező táncanyag, a szabad táncok versenyében pedig a kalotaszegi legényes motívumkincseiből lehet építkezni, de a versenyző „saját” legényesét is bemutathatja.
A páros tánc kategóriában a szucsági csárdás és “ropogós” (szapora) a kötelező táncanyag,  Újvári Samu és Újvári Anna szucsági adatközlők páros tánca, mely folyamatot a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozókon készített gyűjtésekből válogatták a szervezők.

A részletes versenykiírás, a videóanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján:  
A versenyre május 25-ig lehet jelentkezni.