Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

2017. szeptember 9. • Fáklya Klub, Budapest
Részletes program!
XXVIII. Országos Szezonnyitó Táncház
A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek táncai kerülnek terítékre az idei Táncházak Éjszakáján is, amely szombat este nyolctól egészen másnap hajnalig várja a népzene és néptánc szerelmeseit a budapesti Fáklya Klubban.

tanchazak ejszakaja 18

Az új táncházi évadot megnyitó rendezvényen (eredeti nevén Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság) alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. Az idei esemény a Kodály emlékév kapcsán koncerttel is bővül.
nka
A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a fiatal, már nem gyerek, de még nem is felnőtt korosztály számára is vonzóvá tegyék a rendezvényt, így a mulatságot a Fölszállott a pávából ismert Sarjú Banda vezetésével a Tizenévesek Tánca nyitja szombaton este nyolc órakor. Ennek keretében a sárközi és a szatmári táncok alapjait tanulhatják meg az érdeklődők, akiket természetesen nem csak a tini generációból várnak. A tánctanításokban közreműködnek az ELTE Táncegyüttes tagjai Taba Csaba és Fejér Erika, valamint Busai Norbert és Busai Zsuzsanna vezetésével. 

A tánc ezután két helyszínen folytatódik. A Fáklya Klub Nagytermében zajlanak a hajnalig tartó, egymást váltó táncházak, amelyek a magyar nyelvterület különböző tájegységein kalauzolják végig az érdeklődőket. Többek között Szászcsávás, Gyimes, Cigánd és Mezőség táncai kerülnek terítékre a Kertész Táncegylet, a Bem, a Corvinus Közgáz és a Szentendre Táncegyüttesek segítségével, karöltve a Martenica Táncegyüttessel, akik a bolgár körtáncok rejtelmeibe vezetik be az erre kíváncsiakat.

Az emeleten Folk-kocsma várja azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt este tíz órától mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnal kettőig.

A Folk-kocsma előtt, este kilenctől „Kodály nyomdokain” címmel népzenei koncert kezdődik, olyan neves előadóművészek közreműködésével, mint Bárdosi IldikóAndrás Orsolya, Árendás Péter, Balogh Kálmán, Juhász Zoltán, Istvánfi Balázs, Lelkes András, Nyitrai Tamás és Vizeli Balázs.

A rendezvényre a belépő 1000 Ft, amelyből 200 Ft a büfében levásárolható.

19.30 Menet-zene és nótázás a Liszt Ferenc térről : Dunántúli dalok
Közreműködnek a fellépő táncegyüttesek és a Sarjú Banda

Nagyterem

Tizenévesek Tánca 

20.00 Sárköz: Taba Csaba és Fejér Erika (ELTE Táncegyüttes)  Sarjú Banda
20.45 Szatmár: Busai Norbert és Busai Zsuzsanna (ELTE Táncegyüttes)  Sarjú Banda

Táncház

21.30 Szászcsávási cigány: Kis István és Kis Demeter Erika (Bem Táncegyüttes) – Kovács Márton, Fekete Márton, Tóth Máté
22.30 Gyimes: Fitos Dezső és Kocsis Enikő (Szentendre Táncegyüttes) – Vizeli Balázs, András Orsolya
23.30 Cigánd: Tompa Attila és Szöllősi Izabella (Kertész Táncegylet) – Nyitrai Tamás, Árendás Péter, Balogh Kálmán, Lelkes András
00.30 Bolgár: Nagy Tímea (Martenica Táncegyüttes) – Martenica zenekar
01.30 Székely Mezőség: Popovics Márk és Deffend Irén (Corvinus Közgáz Táncegyüttes) – Mihó Attila, Fekete Márton, Tóth Máté
02.30 Mezőség – Magyarpalatkai BandaEmeleti kamaraterem

21:00 Kodály nyomdokain – népzenei koncert
Km. András Orsolya, Árendás Péter, Balogh Kálmán, Bárdosi Ildikó, Juhász Zoltán, Istvánfi Balázs, Lelkes András, Nyitrai Tamás, Vizeli Balázs


Folk-kocsma (22.00 – 02.00)
Mezőségi táncház: Magyarpalatkai Banda
Moldvai táncház: Korinda zenekar, táncot tanít: Kemenes AnnaSzerkesztők: Árendás Péter és Busai Norbert


Az esemény facebook oldala: