XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
MOM Kulturális Központ, 2017. szeptember 8.
„A Magyar Állami Népi Együttes és vendégeinek előadása szellemiségében és tematikájában a Kodály-emlékévhez kapcsolódik. Jellemzően olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai és táncai közül választottunk, ahol Kodály Zoltán gyűjtött, és műveihez inspirációt nyert, így Székelyföldről, Bukovinából vagy éppen a palóc vidékről.
»Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét… A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.« A Mester gondolatait napjainkban is igaznak érezzük. Ennek a szellemiségnek jegyében invitáltuk meg előadásunkba a Fölszállott a páva televíziós műsorsorozat ifjú tehetségeit: énekeseket, táncosokat, muzsikusokat.
Közreműködik az esten a 24. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál különdíjasa, a Tisza Táncegyüttes, és hallhatjuk Kubinyi Júliát, a hazai népdaléneklés kiválóságát.
A műsorban szólnak dalok szerelemről, örömről, bánatról, el- és hazavágyódásról. Szólnak a vármegye házára fölszállott páváról, arról a mágikus lényről, amely nemcsak a „szegény raboknak”, hanem mindannyiunknak elhozhatja a szabadulást – a lelki szabadulást." – Mihályi Gábor

szallnak a pavak masolat

Közreműködnek:
A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Szolnoki Tisza Táncegyüttes
Kubinyi Júlia
Bősze Tamás
a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő gyerekversenyzői:
Busai Bori
Gál Tibor
Haraszti ikrek
Makula Zoltán
ifj. Ürmös Sándor

Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, valamint meghívott vendégei
    
Szerkesztő-rendező: Mihályi Gábor

Bővebb információ: