Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

New York-i Magyar Ház, 2017. szeptember 8-10.
2017. szeptember 8-9-10-én a New York-i Magyar Ház és Népművészeti Egyesületek Szövetsége nagyszabású szabadtéri magyar fesztivált szervez: II. Magyar Örökség Fesztivál, amelynek idén az alcíme Mesterségek Ünnepe New Yorkban. A nagyszabású vásári hangulatot 23 kiutazó magyar művész teremti meg.

New York i Magyar Haz

A Fesztiválon interaktív módon mutatjuk be a magyar kulturális örökség legmagasabb minőségű művészeti produktumait a New York-i amerikai-magyar és amerikai közönség számára a New York-i Magyar Házban és az előtte lévő útszakaszon.

A New York-i Magyar Ház Yorkville-ben, Manhattan impozáns Upper East Side-i városrészében található. Ez a negyed valamikor teljes egészében a város magyar negyede volt.

A fesztivál a hazai Mesterségek Ünnepe és 2013-as washingtoni Smithsonian Folklife Fesztivál szellemiségében zajlik. A programok fő fókusza a magyar népi kézművesség, népzene és néptánc, de néhány kiváló népművészeti iheltésű kortárs alkotó munkáját is bemutatjuk.

A fesztiválon hét kiváló, díjazott, nemzetközileg elismert magyar népi iparművész mutat be egy-egy hagyományos mesterséget. Vendégünk lesz:
Fekete Ildikó tojásíró, Kovács Attila csizmadia, Sümegi Elelmér hegedűkészítő
Sütő Levente Lehel vargyasi bútorfestő, Tóth Ildikó győri kékfestő, Vidák Anna nemezkészítő és Zeleiné Pap Bernadett matyó hímző.

A rendezvény keretei között bemutatjuk a magyar díszítőművészet által inspirált Molnár-Madarász Melinda Meyke divattervezőt, aki a hagyományos minták és a modern ruhatervezés ötvözésésének egyik legkiválóbb magyar alkotója.

A népzenei és néptáncos rendezvényének házigazdája Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia, muzsikál az erdélyi Üsztürü Zenekar és Nyitari Marianna népdalénekes, közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes két táncospárja: Ágfalvi György, Lévay Andrea, Palyovné Borbély Beatrix és Szoboszlai Balázs.

Az utcafesztivál és a koncert alatt bemutatjuk a Kárpát-medence sokszínű néphagyományát Sárköztől a Székelyföldig. Külön hangsúlyt kap a Matyóföld népművészete Zeleiné Pap Bernadett hímzésein és Meyke matyó iheltésű modern ruhadarabjain, valamint Ágfalvi György és Lévay Andrea néptáncművészek matyó táncain keresztül. Matyóföld mellett két erdélyi tájegységet mutatunk be részletesebben: egyrészt Kalotaszeget, Meyke második ruhakollekcióján és Kovács Attila csizmadia kalotaszegi hímzett csizmáin keresztül, másrészt Székelyföldet, amely az Üsztürü Zenekar és Sütő Levente Lehel bútorfestő szülőföldje, valamint Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia néptáncművészek által egyik legjobban ismert vidék.

A fesztivált Chris Potter, világhírű New York-i jazz szaxofonos quartettjének különleges koncertje nyitja meg. A formáció vendége ugyanis az a Dresch Mihály (szaxofon) lesz, akinek magyar népzene és az amerikai jazz ötvözésére épülő zenéje hazánk egyik legértékesebb kulturális hungarikuma.

A fesztivált Polgár Éva zongoraművésznő koncertje zárja, amelyen válogatást hallhatunk Kodályés Liszt műveiből.

A rendezvényen a hagyományos magyar ételek mellé a Furmint USA szervezésében tokaji, somlói és csopaki borok kóstólojával várjuk a vendégeket.

PROGRAM

szeptember 8., péntek

19:00
kiállításmegnyitó: Magyar Népi Kézművesség
Dresch Mihaly – Chris Potter Quartett koncertje
Tokaji borkostoló

szeptember 9., szombat

egész nap
Utcafesztivál Manhattan East 82. utcájában a New York-i Magyar Ház épülete előtt.
Hagyományos magyar mesterségek bemutatója és interaktív workshopok gyerekeknek és felnőtteknek kiváló magyar mesterekkel.

Fekete Ildikó: tojásírás
Kovács Attila: csizmakészítés és bőrművesség
Sümegi Elelmér: hegedűkészítés
Sütő Levente Lehel: bútorfestés
Tóth Ildikó: kékfestés
Vidák Anna: nemezkészítés
Zeleiné Pap Bernadett: hímzés

Tokaji borkostoló a Furmint USA temékeiből és hagyományos magyar ételek

19:00
Üsztürü Zenekar koncertje
közreműködik Dresch Mihály szaxofon, Fazakas Levente hegedű,
Kovács Norbert és Lőrincz Hortenzia néptáncművészek,
valamint a Magyar Állami Népi Együttes néptáncművészei: Ágfalvi György, Lévay Andrea, Palyovné Borbély Beatrix,Szoboszlai Balázs

divatbemutató: Meyke (Molnár-Madarász Melinda) matyó és kalotaszegi kollekciója

21:00
táncház az Üsztürü Zenekarral, Kovács Norberttel és Lőrincz Hortenziával és a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival

szeptember 10., vasárnap

12:00 – 18:00
kézműves, néptánc és népzenei workshopok a New York-i Magyar Házban

19:00
Polgár Éva zongorakoncert: válogatás Liszt és Kodály műveiből

A Magyar Örökség Fesztivál szakmai partnerei:
Népművészeti Egyesületek Szövetsége
Hagyományok Háza
Élő Forrás Hagyományőrző Alapítvány

A Magyar Örökség Fesztivál kiemelt támogatói:
Balassi Intézet  
Bethlen Gábor Alap  
Hungary Initiatives Foundation
Külgazdasági és Külügyminisztérium
Magyarország Kormánya
Nemzeti Kulturális Alap
Szerencsejáték Zrt.

A Magyar Örökség Fesztivál tovabbi támogatói:
Fonó Budai Zeneház
Furmint USA
PhilidorCivil Európai Sport- és Zenediplomáciai Intézet

A Fesztivál programjai ingyenesen látogathatók!

A fesztivál helyszíne: