XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Jászfényszaru, 2017. október 21.
Jelentkezési határidő: 2017. október 10.
Idén kilencedik alkalommal rendezzük meg Jászfényszarun a Fény Fesztivált. Az előző fesztiválhoz hasonlóan az idei évben is, nem csak néptáncegyüttes kategóriában, hanem néptánc szóló, népi éneklés és népi hangszeres együttes kategóriában is várjuk a jelentkezéseket. Célunk, egy olyan fórumot létrehozni, ahol kapcsolatot teremthetnek és tapasztalatokat cserélhetnek a különböző népi művészeti irányzatokban tevékenykedő pedagógusok, és tanítványaik. Nem titkolt célunk elindítani egy folyamatot, ahol a gyermek néptáncegyüttesek, gyermekzenekarok és énekesek szorosan együttműködve tudják tanult művészeti águkat megmutatni a nagyközönség számára. A fesztiválra 6-tól 16 éves korosztályig várjuk a jelentkezőket az alábbi kategóriákban:
- néptánc (csoport)
- néptánc (szóló)
- népi ének
- népi hangszeres együttes vagy szólista

jaszkunsagi szolo

A szereplőket 3 tagú zsűri fogja értékelni és minősíteni a fesztiválon nyújtott teljesítmény alapján.
A résztvevők 3 korosztályban (6-8 éves, 9-12 éves,13-16 éves) lesznek értékelve. A fesztiválra az autentikus magyar néptánc, népzene és népdal, népi játék bármely tájegységhez, kapcsolható produkciókkal lehet jelentkezni.
A népi éneklés kategóriában egy vagy többszemélyes énekes produkciókkal lehet jelentkezni, melynek időtartama maximum 4 perc lehet
Zenekari kategóriában létszám megkötés nélkül lehet jelentkezni legfeljebb 5 perces előadásokkal.
Néptáncegyüttes kategóriában legfeljebb 15 perces produkciókkal várjuk a versenyzőket, mely időtartam felhasználása történhet két koreográfiaként is.
Néptánc szóló kategóriában fiú szóló, vagy páros szóló produkciókat várunk maximum 2 perc időtartamban. A táncos szólistáknak és táncospároknak a versenyre egy produkcióval kell nevezniük.
Nevezni az autentikus magyar népzene és néptánc bármely tájegységéhez kötődő produkcióval lehet az ország bármely területeiről. Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használófeldolgozásokkal jelentkezni nem lehet.
Versenyezni csak élő zenei kísérettel lehet. A rendezőség lehetőséget biztosít központi zenekar igénybevételére. A versenyprogram lebonyolítása után a zsűri értékeli a látottakat a pedagógusoknak, vezetőknek. A szakmai díjak: „Aranyfény”, „Ezüstfény”, „Bronzfény” minősítés, valamint különdíjak és megyei versenyző esetén részvételi lehetőség a novemberi „JÁSZKUNSÁGI GYEREK VAGYOK” döntőben. Az értékelés alatt a gyermekeknek egy előadást vagy koncertet szervezünk, melyről részletesebben majd később értesítünk mindenkit. A koncert után eredményhirdetés és közös táncház zárja a napot. Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet, mely visszajuttatható a megadott email címre, vagy postai úton a Petőfi Művelődési ház címére.
Az idei évben a IX. Fény Fesztivál ad otthont az elsőként megrendezésre kerülő „JÁSZKUNSÁGI GYEREK vagyok” megyei népművészeti szemle területi selejtezőjének is, melyen a Jász-Nagykun-Szolnok megyei táncosok, énekes, zenekarok és szólisták vehetnek részt.(Nevezési feltételek és kategóriák megegyeznek a fesztivál kiírásával, de kérjük jelezni a szemlén való indulást is.) A zsűri a fesztiválon látott produkciókból a döntőbe javasol kategóriánként 3-3 versenyzőt.

A program helyszíne: Petőfi Sándor Művelődési ház, Jászfényszaru Szent István út 1.



Bővebb információ: Péter Szilárd (06-70-310-4148), iglice36@gmail.com