Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2017. október 13. – december 2.
„Szép Sárközben hírös kislány vagyok én,
Tizennyolc szél rokolyába járok én.
Reng is a föld, amerre én eljárok,
Legény legyen, kivel beszédbe állok.”

A tolnai Sárköz öt Szekszárd közeli református faluból áll (Decs, Alsónyék, Báta, Őcsény és Sárpilis). Nem szomszédos falvak ugyan, de vallási hovatartozásuk és mentalitásuk mégis összeköti őket. Hagyományosan halászatból, pákászatból éltek. A sárköziek jellemzője a díszes viselet és az egykézés, mint  a 19. századi meggazdagodás következménye. Ahogy a fent idézett népdal utolsó sora mutatja, a gazdag lányok rendkívül büszkék, kevélyek voltak. A sárközi viselet a jómódnak köszönhetően az ország egyik legpompásabb viseletévé vált, miközben archaikus vonásokat is megőrzött.

sarkoz copy

A kiállítás a sárközi népművészet, népi iparművészet régi és mai anyagából, a sárközi falvak viselet-, hímzés-, szőttes-, népi ékszer-, kerámiakultúrájából válogat anyagokat, bemutatva és összehasonlítva az eredeti, és továbbgondolt alkotásokat, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának, a tájházaknak, és alkotóknak a munkáiból.

A kiállítás szakmai kurátora: Decsi-Kiss Mária népi ékszerkészítő népi iparművész és Pölös Andrea néprajzkutató muzeológus.

2017. október 13-án a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a sárközi viselethez kapcsolódó szakmai kézműves programjainkra is várjuk az érdeklődőket:

9:00-13:00 Rostkötés
14:00-17:00 Nyakbodor készítés

A kézműves foglalkozásokon való részvétel regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját a néprajzi tájegységeket bemutató kiállítássorozatunk Sárköz című kiállításának megnyitójára 2017. október 13-án 13 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő u. 6.).

A kiállítást megnyitja:

Dr. Andrásfalvy Bertalan Professor Emeritus és
Fülemüle Ágnes tudományos főmunkatárs.

A kiállítás megtekinthető 2017. december 2-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között.

Bővebb információ: