XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A hétvégén Algyőn megrendezett Magyarországi Tájházak Szövetsége XV. Országos Szakmai Találkozóján átadták az Év Tájháza díjat, amelyet idén a Boldogi Tájház nyert el.

boldog tajhaz

A Magyarországi Tájházak Szövetsége megalakulása óta segíti a magyarországi és a határon túli tájházak munkáját. Civil szervezetként elsősorban az információ-átadásban, a szakmai szervezetekkel való kommunikálásban és a tájházak nagy családjának védő-óvó szervezeteként tölti be feladatát. Nagy gondot fordít arra, hogy tagjainak segítsen a pályázati források elérésében és a muzeológiai problémák megoldásában.

A közel 400 tájház szakmai színvonala, épületeik állapota hullámzó. Vannak nagyszerűen berendezett és karbantartott tájházak és vannak további fejlesztésre szorulóak. A szövetség igyekszik a jól működő tájházakat példaként állítani és jó gyakorlatként bemutatni a többi tájház működtetőjének. A szövetség 2003-ban alapította meg az Év Tájháza díjat, amely minden évben versenyre hívja a tájházakat. A pályázók összemérik kiállításaik szakmai színvonalát és közösségeik összetartó erejét. Az Év Tájháza 2017 díjat a Boldogi Tájháznak ítélték.

Boldog község a Zagyva és a Galga folyók között, Hatvantól kilenc km-re fekszik. Tájháza harminc éves múltra tekint vissza. Két állandó kiállítása közül az egyik Kunkovács László néprajzi fotográfiáit mutatja be, a másik a két világháború között Boldogon házasságot kötött párokat megörökítő fényképfelvételekből és a korabeli falu ünnepi viseleteit bemutató viselettörténeti kiállításból áll - „.és Boldogon éltek” címmel. A tájház fejlesztési koncepciója nem csupán infrastrukturális megújulást hozott magával, hanem a faluban élők és a látogatók számára is mozgalmas közösségi színteret teremtett.