Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

A Martin György Néptáncszövetség rendezésében
Müpa – Fesztivál Színház, 2017. október 27.
„A tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Kortárs Néptánc antológia a néptáncművészet új, rendhagyó törekvéseit, irányzatait reprezentáló művekkel jelentkezik. A kortárs tánc és a néptánc nem ellentétes és nem egymást kizáró fogalmak. A kortárs néptáncot mint szókapcsolatot 1995-ben, első antológiánk bemutatása idején találtuk ki és alkalmaztuk először, de maga a tartalom, mondhatni, a »műfaj« jóval korábban megszületett. A hetvenes évekre kell visszaemlékeznünk, amikor az akkori ifjú koreográfusi nemzedék legjobbjai új utakat keresve a néptáncot az önkifejezés eszközének tekintették. Szakítani akartak a néptánc mojszejevista felfogásával, és az örökké vidám, gondtalanságot vagy álkonfliktusokat sulykoló koreográfiák helyett, a társadalmi hangulatnak megfelelően drámai hangvételű, sötét tónusú, a kor problémáival foglalkozó művekkel jelentkeztek. A nagy elődök - Novák Ferenc, Kricskovics Antal és Szigeti Károly - mellett külön is meg kell említeni Györgyfalvay Katalint, a kortárs néptánc legkiemelkedőbb alakját, akinek alkotásai meghatározóak voltak e különös műfaj kialakulásában.

kortars neptanc 171027 02Fotó: Gorácz József

1995-ben, az első műsorban és az azt követő antológiákban a koreográfiák többsége felújítás volt, a '70-es és '80-as évek néptáncművészetének klasszikus »kortárs« darabjai kerültek színpadra. Ez a szerkesztési koncepció kényszer is volt, mert ebben az időszakban szinte kizárólagossá vált a »folklórtánc« vonal, és csak ritkán születtek újító szellemű, útkeresésre vállalkozó koreográfiák. A fórum egyik legjelentősebb eredményének mondható, hogy néhány év elteltével érezhetően nőtt az új »kortárs« koreográfiák aránya, és az elmúlt években – így az idei bemutatón is – csak új darabokat láthat a közönség." (Diószegi László)

Bővebb információ: