Fonó, 2017. október 28.
Közreműködik a Magos Együttes, Salamon Soma és a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes
Műsorvezető: Vavrinecz András
A koncert utáni táncházban a muzsikusok közösen húzzák majd a talpalávalót.

csiszar aladar.jpeg copyCsiszár Aladár magyarpéterlaki prímás (Fotó: Chris Black)

A főszereplők:
Csiszár Aladár (sz. 1937, Magyarpéterlaka) -– Híres prímás, aki a Felső Maros-mentén és Nyárád-mentén egyaránt ismert és kedvelt. Az 1989-es változások után a magyarországi táncházak, táborok adatközlő zenésze, majd a jobbágytelki "Marosszéki Népzene és Néptánctábor" hegedűtanára 1999-től napjainkig. 2014-től a Népművészet Mestere cím birtokosa.
Fülöp Albert prímás – Szászrégenben él, Csiszár Aladár prímás unokaöccse
Lunka Albert – brácsás (sz.1958, Magyarpéterlaka) – Mai napig aktív muzsikus, Gernyeszegen lakik.
Ötvös János – bőgős (sz.1954, Magyarpéterlaka) – gernyeszegi, a mai napig rendszeresen muzsikál Csiszár Aladár prímással

A koncerten közreműködik a 10 éves Magos Együttes:
Enyedi Ágnes – ének
Soós Csaba – hegedű,
Kovács Márton – hegedű
Éri Márton – brácsa
Enyedi Tamás – cimbalom
Prihoda István – nagybőgő,
akik az ősszel felvett, és hamarosan megjelenő Forgatós című lemezükről szemezgetnek fülbemászó és ínyenc muzsikákat a Székelyföldről és Sajó-mentéről.
Az estét színesít még a harmonikás-furulyás Salamon Soma és a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes Velner Klára és Pintér András vezetésével.

A gála műsorvezetője Vavrinecz András népzenekutató, prímás:

„Magyarpéterlaka Felső Maros-mente egyik legjelentősebb zenészközpontja. A faluban a 20. század közepén és második felében több cigányzenekar működött egyszerre, így nem csak Péterlaka, hanem a környező falvak, valamint Felső Nyárád-mente és az északabbra fekvő Magyaró lakosságának tánczenei igényeit is magas színvonalon tudták kielégíteni. A muzsikusok többsége híres cigányzenész dinasztia - név szerint a Csiszár, Fülöp, Lunka, Ötvös, Rácz és Tóth nevű családok - tagja volt. Valamennyien a »magyar cigányok« csoportjához tartoznak, anyanyelvük magyar, református vallásúak...”

Bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: