Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

Kiállításmegnyitó
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2017. december 7.
2017. év meghatározó a Halasi Csipke életében, mivel ez évben ünnepeli születésének 115. éves évfordulóját.
Megjelenése 1902. decemberre tehető, amikor is a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán első darabjai bemutatásra kerültek. Szépségével, egyediségével már akkor berobbant a magyar és a világ csipkéi közé.
Létrejötte Dékáni Árpád helyi gimnáziumi rajztanár nevéhez fűződik. Az ő terveit valósította meg Markovics Mária csipkevarró olyan magas művészi színvonalon, hogy a halasi csipke méltó vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének.
A Halasi Csipkében harmonikusan egyesül a népi díszítőkincs a szecesszió motívum és kompozíciós gazdagságával. Minden darabja egyedi, hiszen a hatvanféle öltésmód szinte kimeríthetetlen lehetőséget kínál.
A Halasi Csipke 100%-os kézimunkával, lehelet vékony cérnával és tűvel készül, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. Egy-egy nagyobb terítő elkészítése 2-3000 munkaórát is igénybe vesz.
A három egymáson keresztbefektetett hal 1935. óta a Halasi Csipke védjegye, azóta a legkisebb csipkétől kezdve minden csipkén megtalálható ez a motívum.
A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010. óta a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014-ben a hungarikumok sorába lépett.
A kiállított kollekció áttekintést ad a csipke történetéről. Bemutatjuk a múlt század elején készült valamint a legújabb csipkéinket. Megtekinthető a Halasi Csipke legszebb darabja a több mint másfél év alatt elkészült Julianna terítő, és a 115 éves évforduló alkalmából kiírt országos csipketerv készítési pályázat díjazott munkái is.
Fontos célunknak tartjuk, hogy a Halasi Csipkét, a múlt század szülöttjét, mint örök értéket és szépséget átemeljük a mai korba. Ennek jegyében mutatjuk be a modern, napjainkban is használható ékszereinket, képkeretbe foglalt csipkéket és Hrivnák Tünde divattervező Halasi Csipkével díszített ruhakölteményeit.
A kiállítás megnyitón Gál Gabi halasi származású énekművész Kodály feldolgozású népdalokat énekel, a halasi csipkevarrók élő csipkevarrási bemutatót tartanak.

halasi megh 2

Bővebb információ: