XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Sajtónyilvános kerekasztalbeszélgetés a Fonóban
2017. december 6., 17.00 óra
A Fonóban hiánypótló beszélgetésre kerül sor, amely a hagyományos műveltség (népi kultúra) társadalomban való szerepe kapcsán a teljes magyar kulturális és szellemi életet érintő fontos kérdéseket fölveti. A beszélgetés rengeteg olyan témát érint, ami mostanában a médiában felkapott téma, és a beszélgetésben résztvevő személyek kapcsán fontos. Ilyen témák pl. a Csoóri Sándor Program, a Fölszállott a Páva, az Utolsó Óra, a Hagyományok Háza Hálózata, vagy a Fonó Hálózat. Minél szélesebb körű nyilvánosságot szeretnénk a beszélgetésnek, megjelenésükre számítunk! A beszélgetésen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a fono@fono.hu e-mail címen.

fono kerekasztal

Résztvevők:
Dr. Balogh Júlia, a Fölszállott a páva tehetségkutató program kigondolója és a tv-sorozat főszerkesztője, a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testületének elnöke
Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója, népzenész
Dr. Pávai István, népzenekutató, népzenész
Szász Zsolt, a Nemzeti Színház dramaturgja, a Szcenárium folyóirat felelős szerkesztője, bábművész

Moderátor:
Dr. Berecz István, a Fonó Budai Zeneház népzenei igazgatója, néptáncos
Alkalmas-e a hagyományos műveltség arra, hogy a szétszabdalt, értéktudatában megingott magyar társadalom szellemi megújulásának alapja legyen? Meghívott vendégeink erre a kulcskérdésre egész életművükkel mondanak igent.
Továbbra is kérdés viszont, hogy a ma már jószerint csak a nagyvárosok színterein működő táncházak, fiatal közönségének műveltségét, világképét mennyiben  határozza meg az ott elsajátított mozgáskultúra, mely valójában szerves része kellene hogy legyen a régi-új kulturális anyanyelvnek? Hogyan nyeri vissza a művészeti iskolákban elsajátított ének-, zene- és tánckultúra a maga eredeti funkcióját?  Közösségeket összehozó, egyben tartó önkifejezési formává válhat-e ismét a hétköznapokon és ünnepi alkalmakkor? Hol a helye a szakrális dramatikus népi játékoknak ebben a szekuralizált világban?
A beszélgetés résztvevői a tradíció, a népművészet jelenkori társadalmunkban betöltött szerepéről, valamint az intézményesítés kínálta lehetőségekről kívánnak gondolatébresztő, vitára késztető  párbeszédet indítani.

Bővebb információ: