Jubileumi gála a mocsi zenészekkel
Budapest – Fonó Budai Zeneház, 2018. január 31.; Szeged – Fonó Klub, 2018. február 1.; Jászberény – Jászság Népi Együttes székháza, 2018. február 2.
A belső-mezőségi Mocs a Kolozsvár-Szászrégen útvonal mentén fekszik, Kolozsvártól mintegy 40 km-re keletre. Ez a falu is remek muzsikusokkal büszkélkedhet, de a szomszédos Magyarszovát, Mezőkeszü vagy Magyarpalatka gazdag hangszeres muzsikája többnyire elvonta a népzenegyűjtők figyelmét a mocsi cigányzenészekről. Emiatt az Utolsó Óra 20 évvel ezelőtti gyűjtésein sem szerepeltek. A Fonóba most érkező mocsi zenészek egy részével 2004 októberében a Hagyományok Házában Pávai István készített zenei és táncos videofelvételeket, melyek a Folklór Adatbázisunkban megtekinthetőek.

Muzsikájuk, játékstílusuk, repertoárjuk ismerősen csenghet a belső-mezőségi vonószenét kedvelő füleknek, azzal a különbséggel, hogy a mocsi zenészek többnyire a kistáj román lakosságának muzsikáltak. Ettől persze még repertoárjukban sok magyar eredetű dallam található, amiket a románok is előszeretettel használnak és magukénak éreznek. Mai napig aktív muzsikusként a páros táncok – mint a de-a lungu, a cigánytánc, a sűrű csárdás vagy a târnaveana – valamint a férfitáncok dallamai mellett a román lakodalmi szokásanyagot és a különböző keserveseket is jól ismerik. A hegedűsök hangszíne, vonókezelése, díszítésmódja éppúgy hasonlít a palatkai zenészekéhez, mint a háromhúros kontrások ritmusai és dúros kísérete, vagy a bőgős ritmusos basszushangjai. Talán éppen ezért lesz izgalmas, hogy a palatkaiaktól megismert repertoár hogyan szól egy szomszédos falu zenészeinek a kezén.

mocsi

A Fonóba most érkező csapat: Ţuli Carol (Culi Károly) balkezes prímás, aki Magyarszováton született 1960-ban. Brácsán a szintén 1960-as születésű Covaci Babuţ (Kovács Babuc) játszik, míg a bőgős az 1947-ben Kendilónán született, de Válaszúton élő Bodocean Dionisie (Bodocsán Dénes) lesz. A gyűjtést és az esti bemutatkozó műsort dr. Pávai István vezeti. (Árendás Péter)

A Hagyományok Háza szeretné a lehető legtöbb ember számára lehetővé tenni a nagyszabású Utolsó Óra gyűjtés megismerését, és lehetőséget kíván nyújtani a gyűjtésben résztvevő mesterekkel való találkozásra. A 2018-as évtől kezdődően az Utolsó Óra programsorozat vendégei Budapesten kívül két vidéki városban, Szegeden és Jászberényben is fellépnek.

2018. február 1.
, csütörtök, 20:00, Szeged, Fonó Klub



Koncert a mocsi zenészekkel valamint Gázsával és zenekarával, Árendás Péter vezetésével
Táncház


2018. február 2.
, péntek, 20:00, Jászberény, Jászság Népi Együttes székháza



Koncert a mocsi zenészekkel valamint Gázsával és zenekarával, Árendás Péter vezetésével.
Táncház

Bővebb információ: