Országos TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ és Kirakodóvásár • 2018. április 13–15.
tanchaz.hu
A Bartók Rádió Népzene című műsora a hét hat napján, hétfőtől szombatig jelentkezik 12:05-12:35 között.
Hétfőn a fiatalok hangján, szerdán és szombaton itthonról hallhatják a Kodály által „százhangú orgonának nevezett kincset, melynek mindenre van hangja a szelíd tréfától a tragédiáig” – ez pedig nem más, mint a népzene.
Kedden távolról, pénteken Sebő, csütörtökön pedig újragombolva a Bartók Rádióban.

radiomusorok

Kedd


Keddi műsorok

2018. február 6. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene távolról – A számik nemzeti ünnepe

Február 6-án tartják a számik nemzeti ünnepét abban a nagy országban, ahol ez a sarkköri népcsoport él: Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Oroszországban. Ez a nap arra az alkalomra emlékezik, amikor ennek a finnugor népnek a képviselői először gyűltek össze a különböző vidékekről 1917-ben. A számik népzenéje, elsősorban a természethitben fontos szerepet betöltő jojka lesz műsorunk témája.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

2018. február 13. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene távolról – Karnevál

Húshagyókedd a világ nagy részén a karnevál vagy farsang utolsó napja, így ezen a napon vannak a legnagyobb zenés felvonulások - elsősorban persze olyan helyeken, ahol a farsang nem egy téli ünnep, hanem ilyenkor szabadtéri felvonulásokra alkalmas az idő. Karneváli zenékből válogattuk össze műsorunkat.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

Szerda


Szerdai műsorok

2018. február 7. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene itthonról – Berta Alexandra

Berta Alexandra Junior Príma-díjas népdalénekes és citerás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára. Két önálló albumának címe: „Ifijúság, gyöngykoszorú” és „Lelkem a lelkeddel”. A kiváló muzsikus ars poeticáját, eddigi pályáját ismertetjük a műsorban.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

2018. február 14. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene itthonról – Tímár Sára: Minek nevezzelek...

Tímár Sára méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt a Junior Prima díjat magyar népművészet kategóriában, hiszen generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese. Bár a Zeneakadémia Népzene Tanszékén szerzett előadói és tanári diplomát, érdeklődési köre kiterjed a népzene határterületeire is: Tímár Sára rendszeresen közreműködik különböző történeti zenét játszó formációkban. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatban az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi. Mai adásunkban első szólólemezének anyagából válogatunk.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

Csütörtök


Csütörtöki műsorok

február 1. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene újragombolva – Búcsú a téltől

Egyes kultúrákban, így például a keltában február 1-e volt a télbúcsúztatás kezdete. A katolikus naptárban február 2., Gyertyaszentelő a tél végének kezdete. Műsorunkban a télhez, a tél elmúltához, tavaszváráshoz kapcsolódó dalokat szedtünk össze.

A műsort a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok háza készíti.

2018. február 15. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene újragombolva – Dresch Vonós Quartet

Dresch Mihály vitathatatlanul a hazai zenei élet büszkesége. Ahogy azt lemezei is hűen tükrözik, többféle zenei forrásból táplálkozik művészete. A legerősebb inspirációk talán az idős falusi muzsikusokkal történt személyes találkozásain keresztül érték. Mesterének tekinti pl. Zerkula János gyimesi furulyást, nótafát. A Csoóri Sándor “Sündi”, Brasnyó Antal és Bognár András társaságában rögzített friss lemeze, e népzenei kötődések jegyében született.

A műsort a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok háza készíti.