A Bartók és a Dankó Rádió népzenei kínálata

A Bartók Rádió Népzene című műsora a hét hat napján, hétfőtől szombatig jelentkezik 12:05-12:35 között.

Hétfőn a fiatalok hangján, szerdán és szombaton itthonról hallhatják a Kodály által „százhangú orgonának nevezett kincset, melynek mindenre van hangja a szelíd tréfától a tragédiáig” – ez pedig nem más, mint a népzene.

Kedden távolról, pénteken Sebő, csütörtökön pedig újragombolva a Bartók Rádióban.

A Dankó Rádióban „A népzene világából: Táncrend" című magazinműsor 2 hetente szombaton, a „Vasárnapi népzene" pedig vasárnaponként 10:04 perctől hallható.

radiomusorok

{tab=Kedd}
Keddi műsorok

2018. április 24. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene távolról – Panagiotis Toundas és Roza Eskenazi

Panagiotis Toundas és Roza Eskenazi a huszas-harmincas évek meghatározó előadói voltak a szmirnai rebetiko műfajban. Toundas a kor legmaradandóbb repertoárt megalkotó dalszerzője, Roza Eskenazi pedig a rebetiko-dalok legnagyoibb hatású előadója. Archív felvételekkel és mai feldolgozásokkal mutatjuk be pályájukat.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.
*

2018. március 13. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene távolról – A tabla

A tabla az indiai, azon belül is a hindusztáni zene egyik alaphangszere. Két különböző méretű és hangszínű dobból áll, amelyek mintha beszélnének hozzánk. Ezzel a hangszerrel ismerkedhetnek meg műsorunkban.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

2018. március 20. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene távolról - Boldogság

Március 20. a boldogság nemzetközi napja. A népzene ugyan sokszor szól bánatról, szenvedésről, gyászról, de a boldogságot is megéneklik. Műsorunkban ilyen dalokat hallhatnak a világ minden tájáról.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

*

2018. február 6. 12:05–12:35, Bartók Rádió

Népzene távolról – A számik nemzeti ünnepe

Február 6-án tartják a számik nemzeti ünnepét abban a nagy országban, ahol ez a sarkköri népcsoport él: Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Oroszországban. Ez a nap arra az alkalomra emlékezik, amikor ennek a finnugor népnek a képviselői először gyűltek össze a különböző vidékekről 1917-ben. A számik népzenéje, elsősorban a természethitben fontos szerepet betöltő jojka lesz műsorunk témája.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

2018. február 13. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene távolról – Karnevál

Húshagyókedd a világ nagy részén a karnevál vagy farsang utolsó napja, így ezen a napon vannak a legnagyobb zenés felvonulások - elsősorban persze olyan helyeken, ahol a farsang nem egy téli ünnep, hanem ilyenkor szabadtéri felvonulásokra alkalmas az idő. Karneváli zenékből válogattuk össze műsorunkat.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

{tab=Szerda}
Szerdai műsorok

2018. április 25. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene itthonról – Fekete Antal (2. rész)

Fekete Antalt pályájának elején néptáncosként, később népzenegyűjtőként és muzsikusként is a legjobbak között tartották, tartják számon. Mai műsorunkban folytatjuk az ismerkedést muzsikus énjével. Kallós Zoltánnal, Sebestyén Mártával, Berecz Andrással az Újstílus zenekarral, Halmos Bélával és más kiválóságokkal közösen készített legendás felvételeiből válogatunk.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

*

2018. március 14.
12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene itthonról – Kossuth nóták a néphagyományban

A magyar néphagyományban az 1848-49-es szabadságharchoz kapcsolódó népdalok tárháza a leggazdagabb. A szabadságharc hősei közül Kossuth Lajos alakja már-már mitikussá vált, s kultusza az egész nemzetre kihatott. Nem csoda, ha számos népdalunkban ő szerepel. Ezekből válogatunk.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

2018. március 21. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene itthonról – Arany János daloskönyve

2012-ben, Arany János halálának és Kodály Zoltán születésének 130. évfordulóján jelent meg Dsupin Pál szerkesztésében az a hangzó kiadvány, amelyen a költő dalgyűjteményéből készült válogatás hallható. Dsupin Pál, a népi fúvós pásztorhangszerek hiteles előadója ezen a lemezen Csergő-Herczeg László gitáros-tekerőssel, valamint az Egri Tinódi Sebestyén Általános Iskola Kamarakórusával közösen adják elő az Arany János által feljegyzett,valamint Kodály 1924-es nagyszalontai gyűjtésében fellelhető dalokat. Mai adásunkban ezekből válogatunk.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

*

2018. február 7. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene itthonról – Berta Alexandra

Berta Alexandra Junior Príma-díjas népdalénekes és citerás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára. Két önálló albumának címe: „Ifijúság, gyöngykoszorú” és „Lelkem a lelkeddel”. A kiváló muzsikus ars poeticáját, eddigi pályáját ismertetjük a műsorban.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

2018. február 14. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene itthonról – Tímár Sára: Minek nevezzelek...

Tímár Sára méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt a Junior Prima díjat magyar népművészet kategóriában, hiszen generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese. Bár a Zeneakadémia Népzene Tanszékén szerzett előadói és tanári diplomát, érdeklődési köre kiterjed a népzene határterületeire is: Tímár Sára rendszeresen közreműködik különböző történeti zenét játszó formációkban. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatban az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi. Mai adásunkban első szólólemezének anyagából válogatunk.

A műsort a Hagyományok Háza készíti.

{tab=Csütörtök}
Csütörtöki műsorok

2018. április 26. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene újragombolva – Nép- és világzenei újdonságok

Hónapzáró műsorunkban szokás szerint áttekintjük az elmúlt időszak magyar és nemzetközi lemezmegjelenéseit. A hallgatók itt ismerkedhetnek meg először a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band közös albumának anyagával, a nemrég elhunyt Hugh Masekala hatvanas évekbeli munkáinak újrakiadásával, és a szlovák év lemeze díjat nemrég elnyert Bashavel zenéjével.

A műsort a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok háza készíti.

*

2018. március 15. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene újragombolva: A szabadságharc kora, népdalfeldolgozások

Nemzeti ünnepünk alkalmával a 48-as forradalom korához köthető népdalfeldolgozásokból válogatunk. Többek között Agócs Gergely, a Rackajam és a Muzsikás felvételei hangzanak el a műsorban.

A műsort a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok háza készíti.

2018. március 22. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene újragombolva – márciusi údonságok

Robert Plant, a lengyel Kapela Maliszów, A venezuelai afro-soul énekesnő Betsayda Machado, Lamdum, A Maliból származó Rokia Traore, és a palesztin 47 Soul legújabb albumairól lesz szó a műsorban.

A műsort a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok háza készíti.

*

február 1. 12:05–12:35, Bartók Rádió

Népzene újragombolva – Búcsú a téltől

Egyes kultúrákban, így például a keltában február 1-e volt a télbúcsúztatás kezdete. A katolikus naptárban február 2., Gyertyaszentelő a tél végének kezdete. Műsorunkban a télhez, a tél elmúltához, tavaszváráshoz kapcsolódó dalokat szedtünk össze.

A műsort a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok háza készíti.

2018. február 15. 12:05–12:35, Bartók Rádió
Népzene újragombolva – Dresch Vonós Quartet

Dresch Mihály vitathatatlanul a hazai zenei élet büszkesége. Ahogy azt lemezei is hűen tükrözik, többféle zenei forrásból táplálkozik művészete. A legerősebb inspirációk talán az idős falusi muzsikusokkal történt személyes találkozásain keresztül érték. Mesterének tekinti pl. Zerkula János gyimesi furulyást, nótafát. A Csoóri Sándor “Sündi”, Brasnyó Antal és Bognár András társaságában rögzített friss lemeze, e népzenei kötődések jegyében született.

A műsort a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok háza készíti.



{tab=Szombat}
Szombati műsorok

2018. április 14. 10:04 - 11:00, Dankó Rádió
Táncrend – Táncházi prímások 2.

Ahogy a kávéházi cigányzenei műfajnak megvannak a mindenki által elismert kiemelkedő prímás egyéniségei, úgy a falusi népzenét játszó táncházi muzsikusokra is igaz ez. Időrendben vesszük sorra azokat a neveket, akik maradandó nyomot hagytak maguk után a táncházmozgalom indulásától eltelt közel 50 év során. A második rész következik.

Szerkesztő-műsorvezető: Liber Endre

2018. április 28. 10:04 - 11:00, Dankó Rádió
Táncrend - Széki vonósbandák

A széki táncok a táncházak legelső, és máig egyik legnépszerűbb táncrendje, és a számtalan hangszeres gyűjtésnek, valamint a régi stílusú dallamoknak és játékstílusnak köszönhetően központi helyet foglal el a népzenei együttesek repertoárjában. A hegedű, háromhúros kontra és a bőgő alkotta trió teljes értékű zenekari hangzást ad. Kevesen tudják, hogy a mezőségi Szék az egyetlen település, ahonnan Lajtha László 1941-es gyűjtéseitől kezdve napjainkig 10 különböző zenekarral készült hangfelvétel. Mai adásunkban ezeket a zenekarokat vesszük sorra, a legjobb revival felvételekből válogatva.

Szerkesztő-műsorvezető: Liber Endre

*

2018. március 17. 10:04 - 11:00, Dankó Rádió
Táncrend  – Táncházas prímások 1.

Ahogy a kávéházi cigányzenei műfajnak megvannak a mindenki által elismert kiemelkedő prímás egyéniségei, úgy a falusi népzenét játszó táncházi muzsikusokra is igaz ez. Időrendben vesszük sorra azokat a neveket, akik maradandó nyomot hagytak maguk után a táncházmozgalom indulásától eltelt közel 50 év során.

Szerkesztő-műsorvezető: Liber Endre

2018. március 31. 10:04 - 11:00, Dankó Rádió
Táncrend: Pásztornóták 2.

A pásztornóták a jószágokat őrző pásztorok életéről és érzelmeiről szóló dalok, melyek elsősorban azokra a területekre jellemzőek, ahol a pásztorkodásnak nagy hagyománya volt, és néhol napjainkig is fennmaradt. Néphagyományunkban sok esetben épp a pásztorok őrizték meg a régies, értékesebb dallamkincset. Legkedveltebb hangszereik a furulya és a duda, de a vonósbandák repertoárjában is sok ilyen dallam megtalálható. Mai adásunkban többek között a Fonó, a Szeredás és a Tükrös felvételeiből válogatunk.

Szerkesztő-műsorvezető: Liber Endre



{tab=Vasárnap}
Vasárnapi műsorok

2018. március 25. 10:04-10:57, Dankó Rádió
Vasárnapi népzene – „Pátria – Visszhang"

A műsor vendége Vavrinecz András népzenekutató; a téma a Dunántúl, azon belül Somogy népzenéje. Ez a vidék a magyar népzene régi rétegét őrizte meg, Bartók Béla és munkatársai a Pátria sorozat indulásakor az első négy gramofonlemez anyagát innen válogatták. A műsorban elsősorban énekes népzene lesz hallható, főleg a Pátria felvételekből; de szerepelnek hosszú furulyás, dudás, szóló hegedűs és zenekari felvételek, a Pátriából és későbbi gyűjtésekből is.

Szerkesztő-műsorvezető: Szánthó Zoltán