XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Varga Anna: Fáslegelők gyógyító kincsei
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2018. február 22., csütörtök, 17:00
A gyógyászati ismeretek, legyen az akár népi vagy akadémiai ismeret kivétel nélkül a természet megismerésére alapszik. Számos népi gyógyító elmondja, hogy az idősebbektől tanultakon kívül tudását a természet megfigyelése adta, a növények és állatok vezették rá, tanították meg egy-egy gyógyászati módra. Népi gyógyászat során felhasznált anyagok többsége városi ember számára, természetként definiált legeltetett és kaszált, vagyis művelt területekről származik, mint például a fáslegelőkről.

nepi gyogyaszat februar copy

Varga Anna ökológus-etnobiológus kutatóként a fáslegelők múltját és jelenét kutatja tájtörténeti, néprajzi és ökológiai módszerekkel. A fáslegelők ligetes, mondhatjuk angolpark jellegű, agrárerdészeti rendszerben legeltetett területek kulcsfontosságúak nemcsak a természeti sokféleség és a pásztorkultúra fenntartásában, de egészégmegőrző szerepük is kiemelkedő. A fáslegelők lehetőséget nyújtanak vegyszermentes ehető vadnövények, gyümölcsök és gombák gyűjtésére, termesztésére. A fáslegelőkön, külterjesen tartott legelő jószágból származó hús és tejtermékek tisztasága és ízletessége alapvetően fontos az egészségmegőrző táplálkozás során. Az előadásban a fáslegelők egy kevésbé, de talán egyre inkább ismertté váló egészségmegőrző kincséről is szeretne szót ejteni, még pedig a relaxáló erővel is bíró természeti szépség (hatalmas, terebélyes ősfák és legelő jószág látványa és hangjai) és a legeltetés során csendben való tudatos figyelem elsajátítása, mely menthálhigéniás szempontokból tudja segíteni az embert gyógyulás során.

További előadások:

2018. március 8., 17:00: Vámos Gabriella: Természetes gyógymódok a 19. századi gyógyítási gyakorlatban
2018. március 22., 17:00: Agócs Gergely: Gyógyítás és mágia a felföldi magyar pásztorok gyakorlatában
2018. április 5., 17:00: Becse Ildikó: A természet-harmonikus (táj)kertek népi gyógyító titkai. „Vissza a természet(es)hez – a Föngyöskert Gyógyító Völgy példáján!”
2018. április 19., 17:00: Vargyas Gábor: Alkudozás az istenekkel. Betegség és gyógyítás egy vietnami hegyi törzs, a brúk körében.
2018. május 3., 17:00: Kész Margit: „Ellehet a sok kincs, ha egészség nincs”– népi gyógyászat Kárpátalján
2018. május 17., 17:00: Kemendi Ágnes: Az én kertem patika – régi tudás mai szerepben

Bővebb információ: