Jelöltállítási határidő: 2018. március 20.
2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

Az elmúlt években olyan kiválóságok kapták a vándordíjat, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás, az emlékérmet pedig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta és Simoncsics János.

2018-ban, a tavalyi évhez hasonlóan felhívást tesz közzé a két kuratórium. Az alább részletezett szempontoknak megfelelő jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre. Jelöltet ajánlhat természetes és jogi személy, illetve nem jogi személyként működő szakmai szervezet is.

halmos bela

Halmos Béla-vándordíj

A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. Az előző évi díjazott a gálán való fellépéssel búcsúzik a hangszertől. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására. A díjazottal a Hagyományok Háza mint a Halmos-hagyaték letéteményese szerződést köt.

A kuratórium Halmos Béla szellemiségének megfelelően a következő kritériumokat állapította meg a díj feltételéül. A díjat olyan személy kaphatja, aki:

40 év alatti aktív prímás
magyarországi lakos
határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat (élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel)
hagyományos népi hangszeres zenét játszik
táncházakat muzsikál.

Kuratóriumi tagot delegálnak: a Hagyományok Háza; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület; a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke; a Táncház Egyesület

Halmos Béla-emlékérem

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen.

Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.

A kuratórium tagjai: a Hagyományok Háza főigazgatója; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai.

Bővebb információ: