Országos TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ és Kirakodóvásár • 2020. április 24–26.
 
 
Fonó Budai Zeneház, 2018. március 18.
Molnár István (1908, Kolozsvár – 1987, Budapest) kiváló művész, posztumusz Kossuth-díjas magyar koreográfus, táncművész, néptánckutató, a korszerű táncfolkloriszti­kai kutatás alapjait vetette meg, Bartók és Kodály példáját követve alakította ki koncep­cióját. 1936-ban még tornászként vett részt a berlini olimpián, majd expresszionista táncos­ként ért haza Párizsból, a néptánccal hazatérését követően, 1939-től kezdve foglalkozott. Több amatőr együttest alapított és vezetett (Csokonai Együttes, Ruggyantaárugyár Együttese), majd a SZOT Művészegyüttes mű­vészeti vezetése és a Honvéd Művészegyüt­tes után a Budapest Táncegyüttes vezetője (1956–71) lett. Kötelességének tartotta az eredeti néptánc bemutatását, megőrizve improvizatív jellegét, miközben a hagyomány formavilágát summázó, ebből sarjadó szuve­rén táncnyelv megteremtését tűzte ki célul.

legeny est kerekasztal

Meghívott vendégeink:
- Molnár Hajnalka és Molnár Csaba, Molnár István gyermekei
- Galambos Tibor, koreográfus, a Budapest Táncegyüttes és a SZOT Művészegyüttes egykori táncosa
- Hargitai Zsuzsanna (Lucika), a Budapest Táncegyüttes egykori szólistája
- Török Jolán, Budapest Táncegyüttes egykori táncosa
- Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa
- Novák Ferenc, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész
- Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője

A beszélgetést Novák Péter moderálja.

Fellép a házigazda Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, valamint a "Tedd ki a pontot!" XX. Nemzetközi Legényesverseny és a "Fordulj egyet előttem!" I. Nemzetközi Párostánc verseny győztesei.

Muzsikál a Bazseva Zenekar.

Rendező a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes.

A belépés ingyenes.

Az esemény facebook oldala: