Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

Mátyás templom – Szent Kereszt Kápolna, 2018. április 2-9.
A Mátyás templom Szent Kereszt Kápolnájában rendkívüli hímes tojás kiállítás látható 2018. április 2-től 9-ig. A több, mint 1500 darab hímes tojás kereszt alakban kerül a kápolna kövezetére, ezzel szimbolizálva Krisztus kereszthalálát, piros színe pedig kiontott vérét jelképezi.
A hímes tojások Mosonyi Éva népi iparművész munkái. A kifújt, eredeti tojáshéjakat hagyományos módon írta meg viasszal-írókával, majd festette piros színűre. A minták a Kárpát-medence legjellemzőbb tojásmintái. Szerkezetük sajátos, mintakincse egyedülálló. A kiállított tojások mindegyikén más-más ékítmény van, nincs köztük két egyforma. Így néprajzi értéke is kimagasló, nevezhetjük ezt "Hímestojás-mintakincstárnak" is.

keresztes tojasok

A tojás a feltámadás, az újjászületés, az örök élet egyetemes szimbóluma. Ezekkel a kereszt alakban lerakott piros tojásokkal tiszteleg az alkotó a legnagyobb egyházi ünnep előtt.