Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

Fonó, 2018. április 2.
A Csángállóval és a Kalász Bandával ünnepeljük a húsvéthétfőt. Idén is várunk minden locsolásra és locsolni, no meg táncra vágyót!

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult, jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét.
Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezve folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait. Erdély páratlanul gazdag kincsestárából szívüknek egyaránt kedves Kalotaszeg, Mezőség vagy akár Székelyföld zenéje, melyeket egyedi hangszereléssel közelítenek meg, ezáltal is túllépve a fúvós és vonós zenekarok közti általános ellentéteken. Ezzel párhuzamosan nyitottak a Balkán titokzatos és izgalmas világa felé, s annak kulturális öröksége iránt. Legyen szó Románia, Bulgária, Macedónia, Török- vagy épp Örményország varázslatos muzsikájáról. Zenéjükben főként eredetiségre és a fiatalos lendületből fakadó dinamikus játékmódra törekszenek, rengeteg improvizációval fűszerezve.

csangallo

„Hisszük, hogy a zene a közös nyelv az emberek között! S azt is, hogy e rohanó világban még mindig, mindenkinek szüksége van táncra, éneklésre és mulatságra. Ezáltal a megújulásra, mely szépíti a lelket s szellemet egyaránt.”

A Kalász Banda nemrégiben mutatta be első, Dúzs 2017 című lemezét a Fonóban.

„A népzene maga egy csoda, ami mindig mozgásban volt, és mozgásban is marad. Ezért nem szeretem, ha megváltoztathatatlan tényeket és értékeket aggatnak rá. Én annak örülnék, ha mindenkinek a legkevesebb befolyás nélkül lehetne része ebben a csodában: szabadon, a saját fantáziájára bízva.” (Kalász Máté)

kalasz borito1 sima

A zenekar tagjai:

Kalász Máté – hegedű
Halmos Attila – hegedű, ének
Fekete Antal 'Puma' – háromhúros kontra
Kaszap Atilla – brácsa, három- és négyhúros kontra
Bognár András – nagybőgő, kisbőgő
Szabó Dániel – cimbalom

Bővebb információ: