Bethlen Téri Színház, 2018. május 3.
Táncszakértő: Dóka Krisztina

Műsor:
Deffend Irén-Popovics Márk: Tánc Mezőbándról

mezoband corvinus.jpeg copyFotó: Gorácz József

Zenei összeállítás: Vavrinecz András - Deffend Irén
Közreműködők: Papp István Gázsa (hegedű), Vavrinecz András (hegedű), Árendás Péter (brácsa), Molnár Péter (nagybőgő), Szabó Dániel (cimbalom), Csihar Fanni (énekes szólista), Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (tánc)
Támogató: NKA, Halmos Béla Program 2016.
Bemutató ideje: XXVII. Zalai Kamaratánc Fesztivál 2016. Koreográfusi Nívódíj I. fokozata
(autentikus néptánc kategória)

„Hogy a Mezőségen is lehet erdőt növelni, hogy verőfényes oldalai pompás bort teremnek… hogy szorgalommal és munkássággal itt is jóllétet lehet előidézni: azt fényesen tanusitja éppen a Mezőségnek székelyek által lakott, Marosszékhez tartozó része” (Írta Orbán Balázs, a Székelyföld leírása című könyvében, 1868-ban)
Székely-Mezőség a Marosi-Mezőségbe nyugatra benyúló dombvidék néprajzi tájmegjelölése. Mezőmadaras, Mezőpanit és Mezőbánd tánchagyományai ritkán kerülnek a táncházmozgalom, illetve az amatőr és hivatásos koreográfusok érdeklődésének középpontjába, holott számos kiváló gyűjtő rögzítette ezekben a falvakban az 1960-as évektől kezdve az akkor még élő zenei és tánckultúrát. Az együttes ezeket a gyűjtéseket vette alapul a szakmai műhelymunka megkezdésekor. Vavrinecz András mezőbándi zenekarról rögzített felvételei, valamint a töredékesen megmaradt, még elérhető táncemlékek alapján történt rekonstrukció a koreográfia.

Deffend Irén- Popovics Márk: Pletyka

pletyka corvinus.jpeg copyFotó: Majnik Zsolt

Pletyka: Alaptalan híreket támaszt, és terjeszt.
Licslocsi beszéd, mely szájról szájra adva egyre bonyolultabbá lesz.
Hiábavaló szószaporítás. (Magyar értelmező szótár: PLETYKA szó jelentése és értelmezése - Magyar nyelv (1862) szótár)

A pletyka, az egyetlen dolog, ami biztosítja egy csoporton belül a kiegyenlített információáramlást, mert nem felülről jön. Egyre több ember adja tovább, közösségi hálókat tart egyben, és minden továbbmondásnál változik. A pletyka soha nem jó vagy rossz, hanem értékváltó jelenség, ami elsorvad, ha nem nyer megerősítést.
Olyan, mint a tűz – a kemencében jó, a ház tetején rossz.
Állítjuk, hogy minket ez egyáltalán nem érdekel, de a pupillánk kitágul, a szemünk felcsillan, még az arckifejezésünk is megváltozik egy jó szaftos hír hallatán. A pletyka egyetlen hatásos ellenszere: a hallgatás.
(A kísérő szöveget összeállította: Deffend Irén, Szvetelszky Zsuzsanna: A pletyka című könyve alapján /Kognitív Szeminárium sorozat, Gondolat Kiadói Kör, Budapest, 2002./)

Zeneszerzők: Tintér Gabriella- Kovács Antal Máté (Tint’íz Band)
Közreműködők:
Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (tánc)
Tintér Gabriella (ének)
Kovács Antal Máté (cajon, kanna, dob)
Babcsán Bence (szaxofon)
Bemutató: 2017. május 26-28. XXIV. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes
A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes 1948 óta működik az egyetem keretein belül. Tagjai egyetemisták és fiatal értelmiségiek, akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek az együtteshez. Szakmai munkájukban mindig nagy hangsúlyt kap a közvetlen, helyszínen történő ismeret- és tapasztalatszerzés. A próbatermi munka mellett táborok, gyűjtő utak alkalmával tanulják meg egy-egy vidék táncait. 2016-ban, egymás után 4. alkalommal érdemelték ki a „KIVÁLÓ EGYÜTTES” minősítést, a Martin György Néptáncszövetség által szervezett, „Néptáncosok Országos Bemutató Színpada” elnevezésű szakmai fórum keretében.
Együttes- és művészeti vezető: Deffend Irén
Művészeti munkatársak: Popovics Márk és Gyurka Gergő

Bővebb információ: