XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Schönherz Kollégium, 2018. június 3.
Az ifjú tehetségeknek járó legmagasabb szakmai kitüntetéssel elismert Török Tilla Junior Prima - és Ex Libris Díjas népi előadóművész zenekarának „Napkeletről” című legújabb lemeze június 3-án kerül bemutatásra 19 órakor a Schönherz Kollégium rendezvénytermében (FNT). A kazahsztáni „The Spirit of Tengri - Tengri Szelleme” fesztivál koncertélményeiből ihletett zenei anyag a Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után több éves tapasztalásfolyamat és gyűjtőmunka eredménye, mely az égig érő felhőkarcolóktól a sztyeppe éteri csendjének valóságába is elkalauzolja a hallgatót. A „Napkeletről” dalai egyesítik az élő magyar népzenét és korunk hangzásvilágát a sztyeppei népek zenéjének ősierejével. A magyar népdalokból táplálkozó elemi tisztaság ötvöződik a jelenkor dinamizmusával, mindez magas szintű zenei érzékkel és fantasztikus zenész apparátussal összehangolva. Délvidék csodálatos népdalaitól kezdve, Erdély és Dunántúl titokzatos mélységén át, a tuvai torokéneklés varázslatát megismerve Kazahsztánig követi végig eleink gondolatait.

torok tilla napkeletrol vagott

Tilla a Holdviola zenekarban szerzett 3 éves alkotói tevékenységét továbbgondolva, egyedi stílust alkotva leheletnyi elektronikával fűszerezi a lemez dalait. Őseink dallamvilágából merítve, a magyar népzene és a világzene improvizációs elemeit is stílusos kreativitással variálja. A hangtálaktól a hangdrum-ig, a táltos doboktól a dideridoo-ig felvonuló és természetesen a magyar népi hangszereket, hegedűk, koboz, citera, kaval, pásztor furulyák, tilinka is magába foglaló és a modern hangzást képviselő gitár, bőgő és dobszett hangszeregyüttese katartikus élményt garantál. „Nem is tudom elmondani, mennyi szeretet, alázat és odafigyelés rejlik egy lemezborító belsejében. Mindez egy fantasztikusan egymásra hangolt közös szándék erejéből jöhetett létre, amiben – őszintén úgy érzem - mindenki megtalálta a maga szeletét és részévé tudott válni az Egésznek. A lemezen közreműködő kiváló zenészek kivétel nélkül mind a szívemhez közel álló, mély értékeket hordozó, tiszta szándékú zenész barátaim, közöttük testvéreim és a világhírű Huun Huur Tu együttes szólistája, Radik Tyulyush torokének mester is." (Török Tilla)

A testvérhármas III. Amerikai turnéja után, idén júniusban Török Tilla zenekara 4. alkalommal képviseli Magyarországot Közép-Ázsia legnagyobb folk és kortárs zenei fesztiválján Kazahsztánban, ahol lemezbemutatóval egybekötött koncertet adnak.

Zenekar tagok: Török Tilla (hegedű, ének, koboz, tilinka), Török Flóra (hegedű, ének, táltos dob, esőbot, shaker), Török Dancsó Ádám (furulyák, kaval, tilinka, citera), Cseh István (gitár, elektronika), Fánczi Gábor (bőgő), Mohai Dávid (dobok, percussion
Közreműködő zenésztársak: Bársony Bálint, a hangtálak simogatója; Martin Balázs dideridoo mester; Nagy János „Afronauta” hangdrum virtuóz; Nyéki Emese, a fúvós hangszerek bűvölője; Ölvedi Gábor, a ritmusok zsonglőre; Szlama László multiinstrumentalista; Popovics Márk, a Honvéd Táncszínház aranylábú táncosa; Nagy Fruzsina Ditta, Tilla 9 éves csodás hangú tanítványa

Helyszín:



Bővebb információ: