TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ ORSZÁGSZERTE • 2021. július 1–4.
 
Fonó, 2018. december 15.
Tánckurzus – hagyományőrző vendégek – koncert

10:00–13:00 Gyergyói tánckurzus Kádár Ignác és Nagypál Anett vezetésével

14:00 Előadások, énektanulás Gyergyóból érkező hagyományőrző vendégekkel
Portik Dobos Péter és felesége (Gyergyóremete) – tánc
Tamás István és felesége (Gyergyóditró) – tánc
Bartalis Ferenc (Csomafalva) – hegedű
Szőcs János (Orotva-Gyergyóditró) – furulya, ének
Vizoli Demeter (Gyergyóalfalu) – ének

gyergyoi oroksegunk

20:00 Enyedi Ágnes „Édesanyám sok szép szava..." című koncertje
Enyedi Ágnes gyergyói családi kalandozásai

Csomafalva, Remete, Eszenyő, Orotva, Szentmiklós, Ditró – már pusztán e gyergyói településnevek is számtalan gondolatot és érzést keltenek az emberben, különösen, ha közelebbről megismeri ennek a kevéssé ismert székelyföldi kistájnak különleges és archaikus zenei világát.
Erre nyújt kivételes lehetőséget Enyedi Ágnes pódiumműsora, hiszen a családi, érzelmi kötődéseknek (és a gyűjtőknek, többek közt Albert Ernőnek) köszönhetően Ágnes szembesülhetett például ditrói ük- és dédnagyanyja ’70-es években rögzített énekeivel, lehetőséget teremtve a generációkon átívelő tudás, a saját öröksége bemutatására.

Ugyan helyenként egy már szinte elmúlt életforma üzenetei csendülnek fel a költői szövegű régi dalokban, de az évszázadok alatt csiszolódott népdalok az emberi élet ma is fontos kérdéseihez is kapaszkodót nyújtanak, legyen szó párválasztásról, házasságról, hazaszeretetről, hitről, születésről vagy épp szeretteink elvesztéséről. A dalok zeneisége és a műfaji sokszínűség – a balladáktól a pattogó táncdallamokon át a keserveseken és altatókon keresztül a lírai dalokig –, valamint a koncert szerves részét alkotó tánc, a színpadi dramaturgia és az egész előadást átszövő személyes családi, rokoni kötelékek együtt kivételes élményt ígérnek.

Közreműködők:

Enyedi Ágnes – ének, Enyedi Tamás – cimbalom, Mihó Attila – hegedű, brácsa, Salamon Soma – furulya, kaval, harmonika, András Orsolya – gardon, ének, Ifj. Zsuráfszky Zoltán és Zsuráfszky-Szabó Judit - tánc

Koreográfus: ifj. Zsuráfszky Zoltán
A műsor összeállítói: Enyedi Ágnes, Ditrói Kelemen László

21:00 Táncház
Muzsikál: Mihó Attila és barátai

Bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: