Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2019. január 6.
Az egyszólamú zene világa az első és legrégibb örökség, mely az egész földkerekség népeinek sajátja volt évezredekig. A dallamhangszerek unisono játékához ritmuskíséret, illetve tartott hangon aláhúzott dudabasszus járult. A következő lépcsőfok a többszólamú, illetve a harmóniákkal kísért zene kialakulása, melynek fejlődése napjainkig tart. Bár a két zenei világ gyökeresen eltér egymástól, a mai ember fejében mégis összemosódva, összekeveredve „kószál”, illetve harcol egymással, ezért mondható, hogy „világok vetélkedése” folyik bennünk. Ezt a két markáns zenei világot szeretnénk műsorunkban a népzene oldaláról élményszerűen a nézők elé varázsolni, hogy világos legyen: nem az számít, hogy egy zenei rendszer milyen eszközöket használ, hanem az, hogy mennyire jól bánik velük.
A koncert első felében az egyszólamú zenei világ bontakozik ki előttünk, a kelet-európai népzenei hagyományok felhasználásával. Mind a magyar, mind a balkáni tradíció élő formában tartotta fenn a régi európai hallásmódot, a sípok és dobok, a tekerőlantok, az énekes körtáncok és a lírai énekek, balladák világát. A második részben a többszólamúság kibontakozásának lehetünk tanúi, melynek zenetörténeti stációit Kelet-Európa különböző régióinak népei (erdélyi magyarok, szerbek, ukránok) szájhagyomány útján őrzik napjainkig. Ezek egymás mellé helyezésével mintha időutazásban vennénk részt.
Elődeink tánca és zenéje által kísér át a múlt a jövőbe, az óév az új évbe: kétfelvonásos előadással köszönti ismét az új esztendőt a Hagyományok Háza Újév-köszöntő gálaműsora, felelevenítve a magyarság évet fordító hagyományait.

ujev koszontoFotó: Dusa Gábor

Közreműködők: Sebestyén Márta, Andrejszki Judit, Básits Branka, Soós Réka, Németh András, Istvánfi Balázs, Kátai Zoltán, Szent Efrém Férfikar, Sebő Együttes, Vujicsics Zenekar, Söndörgő Zenekar, Dalinda Énekegyüttes, a néphagyomány mesterei a Kárpát-medencéből, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara (művészeti vezető: Pál István Szalonna), a Fölszállott a páva korábbi évadainak versenyzői

Műsorszerkesztő: Sebő Ferenc
Rendező: Mihályi Gábor

Bővebb információ: