Határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató sorozat
Bethlen Téri Színház, 2019. január 25-27.
Vendég: Székelyudvarhely

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben hetedik alkalommal rendezi meg a Vendégváró fesztivált. A háromnapos rendezvény vendége a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely.

A pénteki és szombati előadások után beszélgetésre várjuk a nézőket a kávézóban. Moderátor: Kutszegi Csaba

A fesztivál idejére két kiállítás nyílik: a Tomcsa Sándor Színház a névadó életéről készül egy összeállítással, az Udvarhely Néptáncműhely pedig fotókiállítással érkezik az intézmény 20 éves évfordulóját ünnepelve.

vendegvaro

Program:

2019. január 25.
Vallomások – az Udvarhely Néptáncműhely előadása

Az előadás a Kárpát-medencei néptánchagyományok forgatós, csárdás táncanyagában folyamatosan tetten érhető nő-férfi viszonyrendszerének, minőségbeli különbségeinek taglalására, bemutatására vállalkozik. A manapság folyamatosan sugallt szlogenek: valósítsd meg önmagad, csak az én számít, ha nem tetszik, lépj tovább, nem kötelez erkölcs, kötelesség, tégy úgy, hogy neked mindig minden körülmény között a legjobb legyen, szabad vagy, feláldozható a közvetlen környezeted, a család, bármi, ami felelősséggel és kötelességgel jár. Mindez ellentétes a népi kultúránk által folyamatosan sugallt értékrenddel: higgyünk a nő-férfi kapcsolat igazában, a család szentségében, gyermekáldásban, a nehézségekkel tűzdelt életünk lecsupaszított valóságában, a nő-férfi egy egységben való kiteljesülésében. Ezen „egyszerű" cél eléréséhez nyújtanak támogatást, mutatják az igaz utat népmeséink, népzenéink, néptáncaink, népművészetünk. Az általunk örökölt kultúrát – fóliázás helyett – megpróbálhatjuk sérülésmentesen áthelyezni a jelenbe, ezáltal a mai problémákról a ma emberéhez szólni.

Előadják: Antal Katalin, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor, Fülöp Csaba, Hajdó Árpád, Hajdó Lóránt, Koszta Kriszta, Kovács Bernadett, Nagy Annamária, Sípos Réka
Rendező-koreográfus: Antal József

Az előadás 55 perces.

Mint nevében is jelzi, az UDVARHELY NÉPTÁNCMŰHELY a magyar népzene- és néptánc hagyomány megőrzését, valamint hiteles továbbadását szolgáló folklórműhely. A közel két évtizedes múlttal rendelkező intézménynek nemcsak a székely anyaváros művelődési életében van meghatározó szerepe, de autentikus folklór műsoraival előszeretettel lép fel más települések színpadain is.
Az intézmény kultúraformáló tényezőként képes hatni a város és környéke művelődési életére, nemcsak passzív közönségként vonva be a népzene és néptánc kedvelőit, hanem aktív résztvevőként is.
A jelenleg 12 főből álló tánckar jó nevű koreográfusokkal dolgozott és dolgozik. A közös munka eredményeként évente 2-3 folklórműsort visz színpadra, ugyanakkor utánpótlás-neveléssel és különböző képzésekkel tölti ki az évadot.
Az Udvarhely Néptáncműhely a színpadi előadások mellett feladatának vallja a táncházmozgalom fellendítését és éltetését.

2019. január 26.
Nem lesz reggel, Fred!  – a Tomcsa Sándor Színház előadása

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház drámapályázatának (dráMÁzat III) nyertes darabja, Moravetz Levente végjátéka a hétköznapi és szokatlan közötti keskeny mezsgyén vezet minket. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek egyszerre képezik a hétköznapunk alapját, de a legintimebb gondolatainkat sem hagyják nyugodni.
Ugyanis: Nem lesz reggel, Fred!
Ahogy utazik az ember a mindennapok kényelmes rutinjában, megtörténhet, hogy elrobog a valóság mellett. Mi a valóság? Képesek vagyunk elhinni a lehetetlent is, ha sokáig bizonygatják nekünk?
Fred világa a kispolgár biztonságos rutinokkal teli világa. Egyik feladat a másik után, egyik szülinap a másik után, egyik étkezés a másik után. Hiszen ezt akarta: kapcsolat, állás, ház, autó – erre vágyott. Minden rendben.
De mi van akkor, ha megreped a szép valósága, és pillanatok alatt befutják a hajszálrepedések? Mi van, ha az igazság túl nehéz? Merre vezet a szembesítés? Tagadáshoz vagy elfogadáshoz?

Fred: Antal D. Csaba
Katalin: Bekő Fóri Zenkő
Nő: Pál-Varga Márta
Fény: Esti Norbert

Írta: Moravetz Levente
Hang: Boca Hunor-Lehel
Fény: Toásó István
Videó koncepció: Eranio Petrușka m.v.
Díszlet: Szűcs-Olcsváry Gellért
Ügyelő: Máthé Miklós Mónika
Román nyelvre fordította: Ferencz Zsófia
Rendező: Vladimir Anton

Az előadás 80 perces.
14 éven felülieknek.

A székelyudvarhelyi TOMCSA SÁNDOR SZÍNHÁZ elsődleges célja a város és a térség kulturális igényének kielégítése és bővítése. A teátrum évadonként mintegy 5–6 saját bemutatóval jelentkezik, továbbá az ország különböző részeiből hív vendégelőadásokat, emellett drámafesztivállal, felolvasószínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és egyéb rendezvényekkel igyekszik minél gazdagabbá tenni a térség kulturális felhozatalát.
A Tomcsa Sándor Színház – akkor még a Művelődési Ház tagozataként – 1998. november 6-án tartotta nyitó előadását.

2019. január 27.
Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai – a Tomcsa Sándor Színház előadása

Hol volt, hol nem volt, a Hargitán innen, Udvarhelyszék közepén, egy székely kapu szegletén élt egy derék legény és a takaros felesége…

A Tomcsa Sándor Színházban tanúi lehetünk az első székely bábhős megszületésének. Ő a vásári bábjáték mintájára létrejövő hős: a Hargita hegyeinek Vitéz Lászlója, a furfangok Paprika Jancsija – becsületes nevén: Rengeteg Ábel.
De mint tudjuk, párban szép az ember – ez Rengeteg Ábelre is éppígy igaz. Elbűvölő párjával, Kürtős Katával együtt alkotják az első székely bábpárost.
Mindketten ízig vérig székely bábok a megjelenésüktől beszédükig, a szokásaiktól a gondolkodásukig. Jól tudják: a medve nem játék, de az ördöggel sem tanácsos packázni, ha nincs annak jó kedve.
De ha már muszáj – úgyis győz a jó. Feltéve, ha eléggé elfárad az ebadta ördög. Legalább annyira, hogy esze ágában se legyen két patán visszagyalogolni a pokolba. De persze a gonosz banyák sem hagyják magukat – csinos leányokká, megfáradt öregasszonyokká változnak és kedvük szerint csapják be a főhősöket.
De tudjuk: úgyis győz a jó.
Hiszen ki lehetne furfangosabb Rengeteg Ábelnél és Kürtős Katánál?

Játsszák: Szűcs-Olcsváry Gellért, Lukács Emőke, László Kata
Zene: Pál Attila
Látvány: Karácsony Kinga
Szcenográfia: Szűcs-Olcsváry Gellért
A bábokat készítette: Berze Imre szobrászművész, Barabás Réka, Aracs Eszter, Lénárt András
Ügyelő: Máthé Miklós Mónika

Az előadás 50 perces.
3 éves kortól ajánlott.

Az előadás után kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

Az esemény facebook oldala: