Művészetek Palotája, 2019. február 23.
A népzene ünnepe – a gálaműsoron innen és túl
Átrium (Előcsarnok), 2019. február 23.,17:00–18:00
Makám: Bogárbál
Jó szokássá vált, hogy „A népzene ünnepe" a gyerekek számára is elsőrangú programot biztosít. Erről – délután öttől hatig – a Makám együttes Bogárbál című műsora gondoskodik, közel hozva a városi gyerekekhez a természetet: erdőt, mezőt, tavat, folyót és a bennük élő állatokat. Hallhatnak majd a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, az iskolakerülő kabócáról és az aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről, de megleshetik a tócsában fickándozó ebihal családot és Kormost, a kismacskát, amint az ereszről csepegő vízben mosakszik. Akinek pedig még ez sem elég, végül kilátogathat az Állatkertbe, egy – a Makámmal közös – táncmulatságra.

makam mupa

Bővebb információ:

A népzene ünnepe – táncház a gálaműsoron innen és túl
Átrium (Előcsarnok), 2019. február 23., 18:00–19:00 és 22:00–23:00
Magos táncház
A hatvanas-hetvenes évek népzenei revival mozgalma hazánkban legnagyobb hatású formában a táncházban öltött testet, s ez a példás hagyomány azóta is él és virul. Hogy venné ki hát az magát, ha éppen A népzene ünnepéről hiányozna?! Erről természetesen szó sincs, sőt! Aznap kétszer is – előbb este hattól hétig, majd tíztől tizenegy óráig – „felszabadulhatnak” a táncház rabjai, hiszen Szatmártól Székelyföldig a Kárpát-medence legszebb zenéit húzza talpuk alá a Magos zenekar.

magos mupa

Bővebb információ:

A népzene ünnepe – a táncháztól a világzenéig
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2019. február 23., 19.30

Immár tizenkettedik alkalommal adnak gálaműsort a magyar nép- és világzene rangos előadói a Müpában. (Ráhangolódásként és „ráadásként” táncház lesz az Előcsarnokban.) A gálaműsoron a tradicionális és a feldolgozott népzenék hívei is számíthatnak különlegességekre, de talán még soha nem volt olyan „ünnep”, amely ilyen sok új produkciót kínált. Fellép a világhírű Muzsikás is, melynek ezúttal Kacsó Hanga, Berecz István és Porteleki Áron lesz a vendége. Az autentikus hangzás uralja az utóbbi években befutott Magos Zenekar programját is, a koncertteremben éppen úgy, mint a táncházban. Itt lesz a Tímár Sára, Orbán Johanna és Paár Julianna alkotta Dalinda a cappella trió is, mely a magyar autentikus népdaléneklést frissességgel és más világok iránti nyitottsággal ötvözi nagyszerűen. Katartikus etnojazzt ígér Borbély Mihály is - Bolya Mátyás, G. Szabó Hunor és Horváth Balázs társaságában, Szokolay Dongó Balázs ezúttal a Zoord Együttessel és Mogyoró Kornéllal - Zordongoló néven - mutatkozik be, és új zenekarával lép fel - Moldvai Márk, Kaltenecker Zsolt, Gábos Barna, Födő Sándor és Jeli András kíséretében - Mitsoura, a kelet-európai cigányzenei hagyományt indiai és észak-afrikai motívumokkal ötvözve.

muzsikas mupa nepzene unnepe

Bővebb információ: