XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Tisztelgés a 100 éve született Pál István életműve előtt
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2019. február 20. – március 9.
A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma őrzi a 100 éve született Pál István Madách-díjas nógrádi pásztor, dudás, a Népművészet Mestere hagyatékát.

Pal Pista bacsi

Pál István 1919-ben született a Nógrád megyei Kétbodonyban, pásztorcsaládban. Gyermekkorában a pásztorkodás tudományával együtt sajátította el a furulya- és a dudajátékot. Hangszereit maga készítette. Furulyáinak hangsora, sípszerkezete, mérete, életfás, szent koronás, országalmás, oroszlános vagy pásztort, állatokat ábrázoló faragásai, a szabad felületeket teljesen beborító, pikkelyszerű „cifrázata” tökéletesen megfelelt annak a nagyapjától rá maradt hangszernek, amelyet élete végéig nagy becsben tartott és őrzött. A furulya mellett készítette és használta az északi, alföldi és dunántúli pásztorok másik hagyományos hangszerét, a flótát is, amely a hatlyukú furulyával azonos hangsorú, de fuvolatechnikával megszólaltatott hangszer. Pál Istvánt 1992-ben kereste fel Juhász Zoltán és Agócs Gergely, akik olyan embert kerestek, akitől „tanulni tudnának, aki minél több nótát ismer”. Az azóta eltelt időben a népzenészek zarándokhelyévé vált a tereskei pásztor otthona. „Pista bácsi” fáradhatatlanul tanított mindenkit, aki hozzá fordult. Száznál jóval több népdalt, köztük meglepően sok régi stílusú dallamot, dudanótát, pásztor- és betyárnótát rögzítettek előadásában.

A furulya- és flótakészítés munkaeszközei mellett faragásait, dudáját, terjedelmes fényképanyagát, valamint a róla készült kiadványok sokaságát tárjuk a közönség elé. A kamarakiállítással kívánunk tisztelegni a rendkívüli pásztoregyéniség életműve előtt.

A kiállítás megtekinthető 2019. március 9-ig, keddtől szombatig 10-18 óra között.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
1011 Budapest, Fő utca 6.



Bővebb információ: