Fonó, 2019. március 10.
Borbély Jolán (1928. május 21. – 2018. március 21) Prima-díjas, Bessenyei György-díjas és Martin-díjas néprajzkutató, pedagógus. Kezdettől fogva részt vett a táncházmozgalom szellemiségének kialakításában, a mozgalom szakmai segítésében. Népművelési Intézeti munkája mellett folyamatosan segítette a hagyományőrző mozgalmat, előbb az intézeti kereteken belül, majd a civil mozgalmakon keresztül. Alapítója, elnökségi tagja volt a Népművészeti Egyesületek Szövetségének. Közel a 90. életévéhez is napi kapcsolatban volt az alkotókkal, aktívan részt vett a szakmai közéletben, a mozgalom mindennapi tevékenységében.
Neki köszönhettük többek között a Bartók Táncegyüttes Alapítvány létrejöttét, valamint az ő ötlete nyomán indítottuk útjára 1997-ben a “Tedd ki a pontot!” Nemzetközi Legenyesversenyt.

IV legenyest

Meghívott vendégeink:
- Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke
- Sztanó Hédi, rendező, forgatókönyvíró, szerkesztő
- Éri Péter, dr. Borbély Jolán fia, a Bartók Béla Néptáncegyüttes egykori szólistája, a Sebő együttes nagybőgőse, a Muzsikás együttes tagja
- Novák Ferenc, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész
- Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője

A beszélgetést Novák Péter moderálja.

Fellép a házigazda Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Bem Táncegyüttes, valamint a „Tedd ki a pontot!" Nemzetközi Legényesverseny és a „Fordulj egyet előttem!" Nemzetközi Párostánc verseny korábbi díjazottjai.

Rendező a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes.

A belépés ingyenes.

Az esemény facebook oldala: