XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
„Emberekben rejlő sokszínűség"
Hagyományok Háza, 2019. március 9.
Folytatódik a Muravidéki nappal elindított tematikus napok rendezvénysorozatunk, március 9-én Vajdaság gazdag kulturális értékeit, nyelvi, etnikai sokszínűségét, az ott élő magyarok hagyományaikhoz való ragaszkodását mutatjuk be.
Szerbia északi része, Dél-Alföld, Délvidék, Vajdaság, ennek az első látásra egyhangú tájnak a mindennapjai nagy kalandot jelenthetnek egy messziről jött látogatónak. A mintegy 200 km átmérőjű területet két folyó három részre tagolja: Bácskára, Bánságra és Szerémségre, ahol legalább 30 különböző nemzet él itt, szerbek, magyarok, szlovákok, horvátok, románok, rutének, ukránok, bunyevácok, sokácok, németek, macedónok, albánok, szlovének, romák… Kétmillió ember, száz világ.

vajdasagi nap masolatFotó: Molnár Edvárd

Gyermekprogramokkal, gasztronómiai bemutatóval, tánccal és muzsikával hozzuk közel ezt a kivételes sokszínűséget, és egy fergeteges mulatsággal zárjuk a napot.

10.30–15.30: Gyerekprogramok
Helyszín: Halmos-Karsai terem
Kézműves foglalkozás: tavaszváró népszokások, húsvéti készülődés
Vezeti Lévay Szófia nemez oktató és Csonti Melinda a Népművészet Ifjú Mestere, tojásfestő
Gyerekjátékok, gyerekdalok, hangszerbemutató, vajdasági mesék. Közreműködnek az óbecsei Kiscimbora táncosai, vezetőjük: Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó, mesél Lőcsei Antal mesemondó, muzsikál a Juhász zenekar.

13:30–15:00: Gasztronómiai bemutató és kóstoló
Helyszín: Átrium
Délvidéki jellegzetes ételek és italok bemutatása és kóstolása. A kupuszinai Dubacz Éva mákos rétese és a hertelendyfalvi Varga Erzsébet ételeinek kóstolója.

14.00–17.00: Tamburás mesterkurzus
Helyszín: Borbély Jolán terem
Tanít az adai Pendergő tamburazenekar

14.0017.00: Eredeti folklórgyűjtések megtekintése a Délvidékről
Helyszín: Martin György Médiatár

15:00–17:00: Délvidéki régiók bemutatkozása
Helyszín: Átrium
Kupuszina, Hertelendyfalva, valamint a Tisza mente falvainak viseletei, népdalai, táncai, népmeséi mutatkoznak be. Közreműködik Raffai Judit népmesekutató, főiskolai tanár, Csizmadia János és Csizmadia Anna táncosok, Lőcsei Antal mesemondó, a Fokos és a Juhász zenekar.
Moderál: Cseszák Balázs

17:00–19:00: Vajdasági tánctanítás
Helyszín: Átrium
Táncot tanít Resócki Rolland néptáncoktató, a Népművészet Ifjú Mestere és Vázsonyi Csilla néptáncoktató, néprajzkutató
Muzsikál a Juhász, a Fokos és a Pendergő zenekar.

19.30–21:00: „Örökségünk” – A Vajdasági Nagyzenekar koncertje
Helyszín: Színházterem
Jegyár: 1000 Ft

21:00–02:00: Táncház
Helyszín: Átrium
Táncot tanít Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó, Csizmadia János és Csizmadia Anna, Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla.
Muzsikál a Juhász, a Fokos és a Pendergő zenekar.

A rendezvény ideje alatt kiállítást láthatnak Németh Mátyás temerini fotóművész fényképeiből, és egy válogatást az első vajdasági népi iparművészeti zsűrizés minősített alkotásaiból.

Bővebb információ: