Nemzetközi formatervezői kiállítás
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2019. március 22. – május 18.
„Rings in water" címmel nyílik nemzetközi formatervezői kiállítás a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban március 22-én. A Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚĽUV) által meghirdetett nemzetközi versenyre beérkezett legjobb alkotásokat bemutató vándorkiállításon magyar dizájnerek népi kézművességen alapuló modern munkái is láthatók lesznek május 18-ig.

rings in water masolat

A „Rings in Water” (Vízgyűrűk) című nemzetközi formatervezési versenyt kézművesek, designerek és művészeti iskolák számára hirdetette meg a Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚĽUV). A magyarországi szakmai koordinációt idén először a budapesti Hagyományok Háza vállalta.
A verseny célja az volt, hogy ösztönözzék a népművészeten és a népi kézművességen alapuló modern használati tárgyakat létrehozását. Az iparművészeti, dizájn és művészi kézműves alkotások anyagát és elkészítését a regionális és nemzeti hagyományok ihlettek, forrásuk a hagyományok kézművesség és népművészet volt.
Magyarországról 13-an jelentkeztek a versenyre, a nemzetközi zsűri több alkotót is beválogatott a legjobb alkotásokból szerveződő vándorkiállításra.Mosonyi Éva tojásírót és Szente Krisztina fazekast díjazásban is részesítették. Az iparművészeti kiállításon a magyar alkotók mellett bemutatkoznak cseh, lengyel és szlovák kézművesek, designerek és művészeti intézmények növendékei. Az utazó kiállítás második állomása Budapest, a tárlat március 22-től május 18-ig látható a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.
Április 10-én 17 órakor a kiállítás magyar kurátora, Illés Vanda, művészettörténész tart tárlatvezetést.
Főkurátor: Maria Tomová (ÚĽUV)

Kiállításmegnyitó: 2019. március 22., 15 óra
A kiállítást megnyitja: Mgr. Dana Kľučárová, Phd., az ÚĽUV vezérigazgatója
Közreműködik: Dresch Mihály
A kiállítás megtekinthető 2019. május 28-ig, keddtől szombatig 10-18 óra között.

Helyszín:



Bővebb infromáció: