Fonó, 2019. június 11-12.
A Fonó minden sorozata évadot zár a napokban. Rendszeres látogatói mellett a Sztregova utcai Zeneház várja ezekre az alkalmakra azokat az érdeklődőket is, akik eddig még nem jutottak el táncházaikba, vagy a közösségi örömzenélésekre, hiszen a záróalkalmakra több vendéget, csoportot hívnak, és a mulatság sem maradhat el!

Június 11-én kedden különleges estére kerül sor a Fonóban, hiszen az ősszel indult közösségi örömzenélős „session” csoportok mindegyike vendég lesz a házban! Az ír kocsmazenélések mintájára létrejött sorozatban laikus zenekedvelők, zenészek együtt muzsikálhatnak külön csoportokban gyimesi, moldvai, ír, görög, padkaporos-tekerős muzsikát, Geröly Tamás vezetésével egy ős jam session névre keresztelt ritmus szekcióban is részt vehetnek. Minden csoportot egy-egy neves zenész terelget az úton - így Havasréti Pál a tekerősöket például - de az alkalmak jellege nem foglakozás-szerű, hanem itthon még eddig ismeretlen, kötetlen közös muzsika a kölcsönös elfogadás és nyitottság alapján. Mindenki annyira kapcsolódik be az együttzenélésbe, amennyire a tudása megengedi, illetve amennyi bátorsága van. Természetesen a csoportok elfogadó és nyitott létköre ebben sokat segít és zeneileg is sokat fejlődhet az, aki rendszeresen eljön. A keddi utolsó alkalmon egy este mindegyik csoporthoz „benézhet” a látogató, lehet jönni hangszerrel, vagy énekhanggal, a ritmus szekcióba egyszerű, akár otthon készített bokára köthető csörgővel.

Június 12-én a patinás Fonó Szerda táncház is megünnepli a nyarat. Az utolsó szerdán szilágysági gálaműsort tartanak, amelyre adatközlő vendégeket, énekeseket, táncosokat, zenészeket hívtak. A színpadi műsor után a Tarsoly zenekar muzsikál táncházat.
A Fonó Budai Zeneház június 13-ától őszig zárva tart, a nyár folyamán fesztiválokon találkozhatunk a Fonó színpadokkal és jó Fonós muzsikákkal, így a Fishing on Orfűn a Fonó Borfaluban, vagy a vajdasági Dombosfesten, de a Kapolcska táborcsoportba is szerveznek Fonós néptáncos csoportot.

fono Szerda foto KnapZotanFotó: Knap Zoltán
Bővebb információ: