XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
XXX. Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság
Dürer Kert, 2019. szeptember 14.
Rendezi a Táncház Egyesület, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Kárpát-medencei Öregtáncos Együttesek Szövetsége közreműködésével

Szeptember 14-én harmincadszor nyitjuk meg a táncházi évadot, ezúttal a Dürer Kertben. Kihasználva a helyszín adottságait, délután négytől hajnali négyig a kerthelyiséget és a termeket is megtöltjük programokkal.
A jubileumi év kapcsán összegyűjtöttük a legjobb ötleteket, így kora délutántól a kertben egyebek mellett bográcsozással, gyermektáncházzal, viseletbemutatóval, rendhagyó néprajz órával, kiállítással, kézműves foglalkozásokkal, pásztorbemutatóval várjuk a közönséget. A kerti mulatságot a Bahorka Társulat produkciója teszi még vidámabbá. A Fölszállott a pávából jól ismert Sarjú Banda először a legkisebbeknek, majd a kamaszoknak húzza a talpalávalót, az Örökség Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület által delegált tánccsoportok tagjai pedig még a legbátortalanabbaknak is segítenek a tánclépések elsajátításában. Aki elmélyültebb szórakozásra vágyik, az leülhet a vitnyédi csipkeharisnya-kötők mellé, szőhet-fonhat, gyöngyszalagot vagy akár búzacsigát is készíthet.
Az esti programokban a Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre idén is. Két külön teremben este héttől másnap hajnalig alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. A Dürer Kert nagytermében egymást váltják a magyar nyelvterület különböző tájegységei, amelyeken képzett táncpedagógusok élő zenére kalauzolják végig az érdeklődőket. Többek között Szék, Szatmár, Kalotaszeg és Mezőség táncai kerülnek terítékre. A tánctanításokban a legjelentősebb budapesti és Budapest környéki tánccsoportok tagjai is részt vesznek, így a Bem, a Corvinus Közgáz, az Angyalföldi Vadrózsák, a Bihari, a Műegyetem, az ELTE, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és a Bartók táncegyüttesek, a Martenica Táncegyüttes pedig a bolgár körtáncok rejtelmeibe vezeti be az erre kíváncsiakat.
A másik terembe várjuk azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt este fél tíztől Senior táncház veszi kezdetét, tizenegy után pedig mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnalig a Tázló együttes és a Kalász Banda közreműködésével.
A programot este fél nyolckor a Rozsdamaró együttes legújabb, „Mély” című albumának lemezbemutató koncertje teszi színesebbé, amely a nehéz sorsú, de büszke pásztorok, a pásztorvilág művészei és a falusi cigányzenészek világába nyújt bepillantást. A CD a rendezvény ideje alatt a www.lemezei.hu sok más színvonalas kiadványával együtt meg is vásárolható majd.
A rendezvényre este hétig ingyenes a belépés, utána 1000 Ft/fő.

Részletes program:
16.00 órától színes vásári forgatag és családi délután a belső udvaron

16.00: Szatmári táncok – Fundák Kristóf, Kaszai Lili, Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes utánpótlás csoportja; Sarjú Banda
16.45: Moldvai táncok – Darabos Péter; Sarjú Banda
17.30: Bahorka Társulat – Tündér Ilona; Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili, Utasi Péter, Babcsán Bence, Réti Benedek
18.30: Szilágysági táncok – Szemán Barnabás, Rab Edina, Kisbihari Táncegyüttes; Sarjú Banda

16.00 – 19.00: Kézműves foglalkozások; Borbényi Éva (szövés-fonás), Komjáti Zoltánné Piroska (gyöngyszalag fűzés, búzacsiga készítés), Sajtos Szilvia (bőrözés)

16.00 – 22.00: Kiadványvásár: MesterPorta (Mezei Péter – lemezei.hu), Néptáncosok Kellékboltja
16.00 – 22.00: Martin György, a néptánckutató – a Hagyományok Háza fotó- és dokumentumkiállítása

Bográcsozás és főzőverseny a táncegyüttesek közreműködésével

Nagyterem

20.00: Sárközi táncok – Taba Csaba, Fejér Erika, ELTE Táncegyüttes; Dulai Zoltán és a Zagyva Banda
21.00: Széki táncok – Szabó Szilárd, Endrődi Anna Sára, Martonvásári Százszorszép Táncegyüttes; Kalász Banda
22.00: Kalotaszegi táncok – Sánta Gergő, Sánta-Bíró Anna, Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes; Kalász Banda
23.00: Bolgár táncok – Molnár Olivér, Nagy Timea, Martenica Táncegyüttes; Martenica zenekar
00.00: Gömöri táncok – Bordás Barnabás, Deffend Irén, Corvinus Közgáz Táncegyüttes; Dulai Zoltán és a Zagyva Banda
01.00: Vajdaszentiványi táncok – Módos Máté, Almási Berta, Műegyetemi Néptáncegyüttes; Dulai Zoltán és a Zagyva Banda
02.00: Szászcsávási cigánytáncok – Kis István, Kis-Demeter Erika, Bem Táncegyüttes; Dulai Zoltán és a Zagyva Banda
03.00: Mezőségi táncok – Kalász Banda


Kisterem

19.30: Lemezbemutató koncert, vetítéssel – Rozsdamaró: Mély
20.30: Szatmári táncok – Lajkó Levente; Rozsdamaró zenekar
21.30: Senior táncház – Galga menti táncok – Makovinyi Tibor, Truppel Mariann; Dulai Zoltán és a Zagyva Banda
22.30: Moldvai táncok – Molnár Előd; Tázló együttes
23.30: Mezőségi táncház – Kalász Banda
00.30: Moldvai táncok – Molnár Előd; Tázló együttes
01.30: Mezőségi táncház – Kalász Banda

durerkert  orokseg  kotesz

Az esemény facebook oldala:

tanchazak ejszakaja 2019