XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
2019. július 12-én éjfélig lehet jelentkezni az Anna-bál prímásversenyére
16 és 35 év közötti, klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök számára hirdeti meg a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza az Anna-bál prímásversenyét. A megmérettetésre július 12-én éjfélig lehet jelentkezni.

primasverseny masolat

2013-ban a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza nagy sikerrel rendezte meg az első Anna-bál prímásversenyét. A nagy múltú cigányprímások és minden második évben a hagyományos népzenészek bemutatkozásához az Anna-bálra készülő Balatonfüred kiválóan illeszkedik, hiszen a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát, a nemzeti ébredés korszakát idézi meg.2019-ben ismét pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35. A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten, július 23-án és 24-én tartják.

A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei. A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban. Minden versenyzőnek kötelező műsorszám Lavotta János, „Lavotta első szerelme" című műve, és a következő művekből kell még egyet kötelezően választani 5 perc időtartamban: Reményi Ede: „Repülj, fecském", Vittorio Monti: „Csárdás", Pablo de Sarasate: „Cigányosan". A szabadon választott műsorszámban a versenyző az általa legkedveltebb – de kötelezően magyar szerzők műveiből kiválogatott – nótacsokrot adja elő a versenyző 5-6 percben. Kísérőzenekarról a verseny szervezői gondoskodnak. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit. A verseny első helyezettje nettó 1 millió forint díjazásban részesül, a második díj 500 ezer, a harmadik 300 ezer forintot kap. A nyertes ezen kívül felléphet a 195. Anna-bálon. Különdíj: Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott hegedű.

Július 24-én este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon.

A versenyre 2019. július 12-én éjfélig lehet jelentkezni a Hagyományok Háza honlapján található jelentkezési lap kitöltésével: