XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A Rozsdamaró zenekar második lemeze a „Mély" címet kapta, elmélyülésre, a természet és hagyományaink újrafelfedezésére hív a zenekar nagy tudással megszerkesztett új zenei anyaga. A Fonó gondozásában kiadott korong kulturális értékmentés és tisztelgés a nehéz sorsú, de büszke pásztorok, a pásztorvilág művészei és a falusi cigányzenészek előtt.

„Jelenünk online világában elszokunk a természettől és az abban élő emberekhez köthető offline kapcsolatoktól. Magyar népzenénk perifériális része a pásztorzene, ahol a terelt jószágokkal együttélő őrzők az állatvilág és a természeti jelenségek hangjainak legnagyobb ismerői. Zenéjükre nagy hatással van életmódjuk, a velük élő állatvilág és munkavégzésük sajátos hangjai; például az őrzött állatok nyakában hangot adó kolompok és csengők, amiket a hagyományos tudáshoz és zenéhez hasonlóan nagyra becsülnek és óvnak napjainkig. A lemezen megszólalnak »virtigli« pásztoremberek, így Árvai Sándor, Palásti János »Síkár«, Pál István és a pásztorhagyományt ismerő és gyakorló Lajkó Levente és Papp László.
A „Mély" kék és egyben vörös, távolság és közelség, útkeresés és úttalálás, gyász és öröm, szeretet és közeliség, a hagyományos kultúrában fellelhető tudás megismerése, tanulása, hordozása és gyakorlata. Folytonosság és egészében körforgás. Elmélyülésre hívunk mindenkit a természet-zene-ember világába!" – Nagy Gábor (Rozsdamaró zenekar)

„A lemez kulturális értékmentés és tisztelgés a nehéz sorsú, de büszke pásztorok, a pásztorvilág művészei és a falusi cigányzenészek előtt. Az állatok legeltetése, gondozása mellett gondolkodó, daloló pásztorok és a csárdákban az adott hagyomány keretein belül muzsikáló hivatásos cigányzenészek élete összefonódik, találkozásaik szerves része népi kultúránknak. Összefonódás egy közös Kárpát-medencei zenei gondolkodásmódban, legyen annak nyelve magyar vagy román. A Rozsdamaró zenekar népzenei hagyományunk e széles, de szorosan egybefonódó spektrumát tolmácsolja professzionális tudással és méltó szemléletbeli hűséggel.” – Csepregi András (Békés Banda)

Rozsdamaro Mely

Lajkó Levente – ének
Papp László – ének, fütty
Pál István – furulya, ének, duda
Árvai Sándor – csengő, beszéd, ének, kolomp
Palásti János ’Síkár’ – kolomp, beszéd
Csonka Ferenc – hegedű
Lipták Dániel – hegedű
Nagy Gábor – brácsa, kontra, hegedűkontra, furulya, palóc furulya, duda
Králik Gusztáv – cimbalom
Kisgyőri Krisztián – nagybőgő

A lemez kapható a Fonó webboljában  és a terjesztőknél.
FA 433-2
Vonalkód: 5 998048 543328
2019, Fonó