XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Marosvásárhely – Spectrum Színház, 2019. szeptember 5.
Gyógynövények használata a moldvai magyaroknál
„Mifelénk Moldvában, nyáron a legtermészetesebb, hogy úton, útfélen gyűjtsük a gyógyító „burjánokat”, füveket, gyógyító növényeket. Nem tudni, mit hoz a hosszú tél, ezért mindenki igyekszik az Isten által (ingyen, „hiába”) adott jó füveket összegyűjteni: majd jó lesz, ha kell! Mindig kell, és „örökké jók valamire”!”

nyisztor tinka

Nyisztor Tinka Moldvában, Pusztinában él. Budapesten végezett az ELTE BTK-án 1996-ban néprajz szakon.

PhD tanulmányokat Budapesten, Bukarestben és Svájcban végezte, Budapesten védte meg a doktori téziseit 2008-ban. A doktori disszertációban is a moldvai csángó magyarok étkezési szokásaival foglalkozott.

A népi gyógyászatról szóló előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel.
A felkért előadók a terület legjelesebb képviselői, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségéivel ismertetik meg a látogatókat.

Egységes jegyár: 10 lej

Jegyek kaphatók a Spectrum Színház jegypénztárában, hétköznapokon 9-12 óra között, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

Az esemény facebook oldala: