Budapest–Csíkszereda–Kassa–Szigetvár–Kakasd–Neszmély–Csenger–Százhalombatta–Lendva–Zalaszentlászló–Makó, 2019. november 8-20.
Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben. Határon innen és túl 11 Zengő Ház! 70 művész, 17 koncert, 11 kiállítás, konferencia, kerekasztal-beszélgetés, táncház és fényfestészet.

hettorony 2019

„Makovecz Imrétől 2011 őszén végleg elbúcsúztunk ugyan, de emléke, kisugárzása, szellemi hagyatéka tovább munkál bennünk. Ezért minden év novemberében megrendezzük tiszteletére a határokon is átívelő Héttorony Fesztivált. Az idei a nyolcadik, aminek a programján és szervezésén majd egy éven keresztül dolgoztunk. Az eseménysorozat megtervezése során továbbra is azt tartottuk a legfontosabbnak, hogy a népzene és világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához is, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára, és lelki gyökereinkre ráirányítsuk a figyelmet. Így – többnyire a Mester épületeiben zajló hangversenyek mellett – építészeti kiállítások, szakmai beszélgetések várják idén is a közönséget, melyekben bemutatkoznak olyan kortárs képzőművészeti, táncos és tervező műhelyek, melyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük kiindulópontjának.
A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között. Ennek értelmében az idei fesztivál nyitókoncertje a Tolna megyei több nemzetiségű faluban, Kakasdon lesz. Azután hangsebességgel száguld a fesztivál Zalaszentlászló, Szigetvár, Neszmély, Csenger, Százhalombatta, Makó és Lendva között. November 20-án – ahogyan minden évben szoktuk –, közösen megkoszorúzzuk Makovecz Imre emléktábláját a Villányi út 8. szám alatt. Ezen a napon született. Aznap este egy időben tartjuk majd a fesztiválzáró gálakoncertet Kassán, Csíkszeredán és a Budai Vigadóban. Rendkívüli hangversenyek lesznek ezek! Már csak azért is, mert a világháló segítségével megpróbáljuk néhány percre élőben összekapcsolni a helyszíneket, ezzel is erősítve összetartozásunkat.
Remélhetően idén is több alkalommal sikerül majd összekötnünk az eget a földdel, s a lenyűgöző terekben különleges élményt nyújtanunk az érdeklődőknek.
Szeretettel várunk mindenkit az eseménysorozatra!" (Kiss Ferenc – művészeti vezető)

Részletes program és bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: