XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2019. december 27.
Mohammad Reza Mortazavi szólókoncert, Kerekes Band, Zoord
Mohammad Reza Mortazavi
A perzsa muzsikus fellépései messze felülmúlják azokat az elképzeléseket, amit egy ütőhangszeres koncerttől várunk. Az általa alkotott dallamok látszólag végtelen ritmikus variációkban fonódnak össze, hipnotikus hangzásvilágot hozva így létre. Mortazavi csodálatos zenei palettája a lágy és a lassú melódiáktól egészen a gyors, dinamikus és változatos dallamokig terjed.
Kerekes Band
A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band több mint két évtized alatt hozta létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A kezdetektől kísérletező ötösfogat hangzása legalább annyira a rockzenéből ered, mint a hagyományos pásztorzenéből. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedélikus, riffes játékot fejlesszen ki, ami a zenekar egyedi soundját adja. A táncházakban edződött, de a rockzene energiáiból táplálkozó koboz és brácsa lüktetés tovább erősíti a hagyományos zene béklyóitól megszabadult ethno funkot, ami végül Sohajda Péter és Fehér Viktor kezében formálódik egésszé.
Tagok:
Fehér Zsombor (furulya, ének), Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (brácsa, vocal), Sohajda Péter (basszusgitár, vocal), Fehér Viktor (dob, vocal)
Zoord
A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron. A Zoord izgalmas évet zár idén is. Koncerteztek Kínában, Erdélyben, Európa több pontján, s olyan kiváló hazai fesztiválokon léptek fel többek között, mint a Sziget, a Fishing on Orfű, a Budapest Ritmo vagy a sárvári Nemzetközi Folknapok. Talán nem véletlen, hogy a doromb-dob-hegedű trió készülő új lemeze is az utazás témakörét boncolgatja. Olyan zenei kalandra csábítja a hallgatót, ami kárpát-medencei gyökerekből táplálkozik, elkalandozik az ázsiai sztyeppékre, megáll a csillagok alatt transzban táncolni, majd tovalibben.

zoordZoord

Bővebb információ:

Fonó, 2019. december 28.
„Üres az életem, ha a zene nincs mellettem...” – Góbé karácsonyi koncert és táncház
Lüktető, pörgős lendületes world music, magyar népzenei gyökerekkel. A Góbés fiúk Kodály és Bartók örökségét megismerve, tiszteletben tartva és továbbgondolva lendületes világzenét, egyfajta “népi popzenét” játszanak. 4 lemezt vettek fel, megtáncoltatták, megénekeltették számos klub (A38, Akvárium, Barba Negra, Fonó, Kobuci...stb) és fesztivál közönségét.
A Góbé Zenekar tagjai:
Csasznyi Imre (ének, basszprímtambura, brácsa), Rigó Márton (hegedű, gitár, brácsa, vokál), Vizeli Máté (brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál), Egervári Mátyás (cimbalom, brácstambura, fúvós hangszerek, ütőhangszerek), Timár Márton (nagybőgő), Czupi Áron (dob, ütőhangszerek, vokál)

gobe foto bende csabaGóbé – fotó: Bende Csaba

Bővebb információ:

Fonó, 2019. december 29.
Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat. BRANKA, Putri Pop, Zűrös Banda
Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat. BRANKA
A Gipsy Cimbalom Band hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a dzsessz, a flamenco, a szving, a klezmer és a ragtime ötvözésére. A zenekarnak sajátos és különleges világa van, melybe belefér számos európai ország, amelyben cigányok játszanak népzenét, dzsesszt, vagy bármiféle szórakoztató zenét: belefér az instrumentális és a vokális muzsika, s bár a hangszerelés Balogh Kálmán cimbalma köré rendeződik, a bőgőre, hegedűre, gitárra vagy trombitára sem kevesebb fény vetül. A formációhoz ezúttal a magyar-szerb származású énekesnő, Básits Branka csatlakozik. Jelenléte új utakat nyithat meg a zenei együttműködésben, hiszen a magyar és szerb népdalok mellett a balkán zenéjét is hitelesen adja elő, szenvedélyes és egyedi előadásmódja révén pedig azonnal magával ragadja a közönséget.
A zenekar tagjai:
Balogh Kálmán (cimbalom), Básits Branka (ének), Bede Péter (szaxofon), Frankie Látó (hegedű), György Mihály (gitár), Kovács Ferenc (trombita, hegedű, ének), Novák Csaba (nagybőgő)
PutriPop
A PutriPop hagyományos dallamok ötvözete az erdélyi cigányzenével, megtartva azok eredeti szövegét és fontos tényezője, hogy saját szövegű dalokat is alkosson. Hagyományos vonóshármas felállás, gombos és billentyűs harmonikák vendégpárosításával, könnyed szövegvilágú hegedű-énekcentrikus folklór.
Zenekari tagok:
Bíró Szabolcs ’Báró Maszkura’ (ének, harmonika), Szilágyi Tóni (hegedű), Könczei Bálint (brácsa), Johannes Olsson (harmonika), Boros Gábor (nagybőgő)
Zűrös Banda
Az együttes a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott. A zenekar alapításban – a tagokat összekötő több éves barátság mellett – leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a magyar és modern balkáni zenéért. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat. Érzelmes dalok és pörgős tánczenék jellemzik a Zűrös koncerteket.
Tagok:
Básits Branka (ének), Bede Péter (szaxofon), Babcsán Bence (szaxofon), Varga Kornél (gitár), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob)

zurosbandaZűrös Banda

Bővebb információ: