XL. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2021. április 23–25.
 
Babra- és Erdőfű-táncház
Művészetek Palotája – Átrium, 2020. január 18., 18.30 és 22.00
Az a népzenei revival mozgalom, amely a hatvanas évek végén végigsöpört a világon, hazánkban a táncházban öltött testet a legnagyobb hatású formában, így természetesen A népzene ünnepe sem képzelhető el enélkül. Így aztán az est folyamán két alkalommal is egy-egy órára táncra perdülhetnek a perdülni vágyók, előbb a Babra délszláv, majd az Erdőfű kárpát-medencei muzsikájára.

nepzene unnepe tanchaz 2020

A Babra együttest a balkáni zene iránti rajongása mellett családi szálak fűzik a délszláv kultúrához. Jellegzetes stílusát a tamburák, a harmonika és a bőgő összhangján túl a régies, többszólamú ének határozza meg. Ez utóbbi pislákoló hagyománya kap lángra a zenekar népszerű koncertjein és táncházaiban, bemutatkozó lemezük megjelenése óta immár nemzetközi visszhanggal.
Az Erdőfű zenekart azzal a célkitűzéssel alapították meg a magyar népzenei élet jól ismert képviselői, hogy átfogó képet adjanak a Kárpát-medence vonós népzenéjének sokszínűségéről és sajátosságairól. Hangszereik - a hegedű, a brácsa, a nagybőgő, a cselló, az ütőgardon, a harmonika és a furulyák - a legváltozatosabb megszólalást teszik lehetővé, és Balogh Melinda énekével ékesítve oldódnak lélekmelegítő tánccá.

Bővebb információ: