XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2020. március 6.
A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. Rokon hangszerek szólalnak meg, a formáció programja mégis rendkívül egyedi, amelynek alapja e három hangszer eddig jószerével ismeretlen együtthangzása. Repertoárjuk az autentikus népzenére épül, amelyet nyitottan, kreatívan és alázattal gondolnak újra, formálnak saját képükre. Muzsikájukat a virtuozitás, innováció és tradíció egyaránt jellemzi.
Az Este nálunk címválasztás az általuk képviselt kamarazenei hangzás meghittségére, családias jellegére utal. A felvett zenei anyag az elmúlt évek munkájának, zenei élményeinek, koncertjeinek köszönhetően a kezük alatt kristályosodott ki, és bár egyes számok szinte a zenekar alapításával egyidősek, vannak olyanok is, amelyeket egyenesen a felvételre készítettek. Az instrumentális virtuóz táncdallamok mellett egyenlő arányban kapott helyet a lírai, vokális megszólalás is, amelyet a gondos és igényes szöveg- és dallamválasztás jellemez.
„Bár ez a három hangszer a hagyományos kultúra keretein belül – minden bizonnyal – nem találkozott egymással, ennek ellenére mi megpróbáljuk elképzelni ezt a kivételes helyzetet, és megőrizve hangszereink egyedi játékstílusát, egységes hangzásvilágot alakítunk ki.”
A citera a Kárpát-medencében általánosan elterjedt, ismert hangszer, míg a koboz és a tambura ennél specifikusabb. A koboz elsősorban a moldvai, bukovinai dallamokat és a keleti hangzásvilágot képviseli, a tambura pedig a délszláv népzenei elemeket jeleníti meg.

Pengetos cover

A koncert közreműködői:

Berta Alexandra – citera, ének
Csenki Zalán – koboz
Horváth Bálint – tambura, ének
Guessous Majda Mária – saz, ének
Boros Gerzson – doromb, darbuka, csörgő
Csasznyi Imre – tambura, ének
Réti Benedek – harmonika

Bővebb információ: