XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Közvetítések Makovecz Imre zengő házaiból – 2020. november 19-20.
„2012 óta minden év novemberében szokta várni az érdeklődőket a Héttorony Fesztivál. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa az érdeklődők figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imre életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések szokták várni a közönséget, határon innen és túl egyaránt.

Az idei Héttorony Fesztivál megtervezésén is egy éven keresztül dolgoztak a szervezők, de az aggasztó járványügyi helyzetre való tekintettel végül úgy döntöttek, hogy a koncertélményeket beköltöztetik a közönség otthonába, és online lesz elérhető a tervezett programsorozat legtöbb eleme.

hettorony

Biztonsági okokból idén kizárólag magyar művészek lakják be Makovecz Imre poétikus tereit! A Kakasdon, Siófokon, Százhalombattán és Budapesten készült közönség nélküli felvételeket november 19-én ezen weboldalon lehet majd megtekinteni. A fesztivál fellépői között ott lesz a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Sebestyén Márta, aki önálló koncertje után még a Szent Efrém Férfikarral is színpadra áll, a Prima- és kétszeres Artisjus-díjas Palya Bea, valamint a most nemzetközi elismeréssel kitüntetett, WOMEX életmű-díjas Lakatos Mónika a Romengó együttessel! Az idei év középpontjában a női hang áll, így kiemelt szerepet kapnak a női produkciók: a Dűvő mellett feltűnik majd Kubinyi Júlia, Lovász Irén az Égi hang című műsorával szerepel, de Petrás Mária és Szvorák Katalin is önálló estekkel kápráztatják el a közönséget. Látható és hallható lesz a Dalinda énekegyüttes a Bazsevával és a Triolina Folk is –, mindkét formációban természetesen a hölgyeké a főszerep. Dresch Mihály Triójában pedig Lőrincz Hortenzia vendégeskedik. Külön produkcióként Makovecz Imre gondolatait Szarvas József tolmácsolja

A Héttorony Fesztiválnak immár hagyományosnak mondható eleme, hogy a közreműködők közös produkciókkal is készülnek. Ez a jelenlegi körülmények között sem maradt el, és Átjárások címen ezeket a világzenei összefonódásokat is meg lehet tekinteni.

November 20-án a gálaműsor is online jelentkezik majd, amelynek keretében megidézik a fesztivál fő szellemi támogatója, az idén eltávozott Fekete György emlékét is, emellett a fesztivál minden fellépője egy-egy különleges műsorszámmal vesz részt a programban." Kiss Ferenc – művészeti vezető

Részletes program és bővebb információ a fesztivál honlapján: vagy Facebook oldalán: