TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ ORSZÁGSZERTE • 2021. július 1–4.
 
Hagyományok Háza, 2021. szeptember 30.
A koncert Székelyföld és a Felső-Maros mente kiemelkedő hangszereseit és énekeseit idézi meg változatos hangszerelésben. A zene fókuszában az ének, a hegedűjáték és a cimbalom áll, de emellett természetesen megjelennek a tájegységre jellemző kísérőhangszerek is. A nagyobb felállások mellett kisebb kamarazenei formációk – különleges hangszerpárosok és triók – is helyet kapnak a koncert műsorában.
„Hosszú évek óta formálódott már bennem ennek a koncertnek a zenei anyaga. A székelyföldi muzsika még székesfehérvári tanulóéveim során magával ragadott, majd a vajdaszentiványi tánc-és zenetáborokban ért élményeim, és a helyi muzsikusokkal való személyes találkozásaim mind arra ösztönöztek, hogy a későbbiekben – zeneakadémiai éveim alatt, valamint MMA-ösztöndíjasként is – mélyebben kutassam ezt a páratlanul egyedülálló zenei világot.
Az első nagy népzenekutató nemzedék, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László és kortársaik a 20. század legelején szinte kizárólag a Székelyföldön gyűjtöttek. Az itteni archaikus dallamanyag tanulmányozása mérföldkőnek bizonyult a tudományos kutatás terén, és nagyban hozzájárult a magyar zene megreformálásához is. Úgy vélem azonban, hogy a táncházmozgalom kibontakozása óta a székely népzene háttérbe szorult. Nem titkolt szándékom tehát, hogy felfedjem ennek a területnek népzenei sokszínűségét és azt kiváló zenésztársaimmal együtt, hiteles formában tárjam a zenekedvelő közönség elé."

pazsint

Előadók:
Szabó Dániel – cimbalom, ének
Kacsó Hanga Borbála – ének
Paár Julianna – ének
András Orsolya – ütőgardon
Nyitrai Tamás – hegedű
Mihó Attila – hegedű
Takács Ádám – hegedű, hegedűkontra
Bede Péter – tárogató, szaxofon
Salamon Soma – harmonika
Papp Endre – háromhúros kontra
Bognár András – nagybőgő

Műsor:
Emlék Szentiványról (Felső-Maros mente)
Verbunk variációk (Felső-Maros mente)
Paradica (Sóvidék – Nyárád mente)
Csíki lokál (Felcsík)
Zöldkeserves és marosszéki (Udvarhelyszék)
Álomvíz martján (Gyergyó)
Egy pár tánc Mezőbándról (Marosszéki Mezőség)
Gyergyói muzsika Dsupin Pál emlékére

Az esemény facebook oldala:

Bővebb információ: