Fonó, 2021. szeptember 24.
2020. márciusa sokak életében hozott változást Magyarországon. Ezzel mi, zenészek sem vagyunk másképp. Elmaradtak koncertjeink, táncházaink, műsoraink. A pár hetes kényszerpihenő után (ami tulajdonképp nem is esett nehezemre), mikor már hónapok teltek ZENE nélkül, leginkább a motivációt kellett újra megtalálni. Ez teljes egészében azóta sem sikerült a pandémia miatt. Hiányzott az élő zene, a tánc, a beszélgetések, a táncház végi éneklések - magyarul: az Ember. Az elmúlt időszak azt bizonyította számomra, hogy akármilyen technikai fejlődésen mehetünk keresztül, ha az élő találkozás megszűnik, pont az emberségünket veszítjük el. Az élő együttlét nélkülözhetetlen kell hogy maradjon az ember számára.

kalasz banda mozgasban

A helyzet tehát adta magát, hogy lemezt készítsünk és újra megtaláljuk azt az erőt, ami hiányzott tavaly március óta. A több szabadidőnek köszönhetően jobban el tudtam mélyedni olyan muzsikákban is, amikkel korábban nem foglalkoztam részletekbe menően. A lemez első összeállítása is ezek közül való, amit a felvidéki prímás, Potta Géza játéka ihletett. Ugyanúgy a bonchidai zenével is most volt időm mélyebben foglalkozni. Itt az volt a célunk, hogy ezt a zenét ezúttal „keményebb” köntösbe öltöztessük, mint azt manapság a kortárs lemezeken halljuk. Ez a keménység ugyanis szerintünk árad az általunk ismert és szeretett gyűjtésekből...

Mozgásban vagyunk, mert a népzene is mozgásban van ritmusaival, dallamaival, a lassú és gyors tempók váltakozásával. Meggyőződésem, hogy nem lehet egy intervallumból hagyományt csiholni, ezt mozgatni érdemes, mert így tehetjük élővé a jelen és az utókor számára. Remélem, az elmúlt nehezebb időszakra gyógyír ez a lemez rajtunk kívül azoknak is, akik meghallgatják. Azoknak szeretnénk ajánlani, akik valakit, vagy valamit elveszítettek a 2019 óta tartó világjárványban. Bízva, hogy idővel élőben tudunk találkozni, hiszen a mozgás tartja életben a világunkat is. (Kalász Máté) Az idő elérkezett, hogy élőben is meghallgathassa a közönség ezt a remek lemezanyagot.

Közreműködik:
Kalász Máté - hegedű, ének
Halmos Attila - hegedű, ének
Kaszap Atilla - brácsák, szaxofon
Fekete Antal - kontra
Molnár Péter - nagybőgő

Jegyár: 1000 Ft

Az esemény facebook oldala: