XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2021. október 1.
A Hagyományok Háza rendhagyó népmesés programmal köszönti a nagy mesemondót, a 135 éve született szamosszegi cigány-magyar származású Ámi Lajost.

Ámi Lajos szamosszegi félig cigány, félig magyar mesemondó (1886-1963), aki 1959-ben kapta meg a Népművészet Mestere díjat, több szempontból is egyedülálló magyar (és a cigány) népmesekincs területén és a magyar néprajzi kutatástörténetben. Repertoárja is a legbővebbek között van. Meséi nemcsak irodalmi művek, színházi előadások ihletője is volt!
Kilenc meséjét feldolgozta Lázár Ervin is, aki - maga is a meglepő fordulatok mestere és az egyéni szóalkotások zsenije lévén - biztosan nagy élvezettel olvasta a csapongó fantáziájú, öntörvényű Ámi meséit.

ami lajos

Október 1-én este kezdődik az október 2-án reggelig tartó éjszakai mesemondás-folyam, amin a Meseszó Egyesület tagjai mellett, akik színes, kacskaringós, hol borongós, hol vidám mesékkel emlékeznek Ámi Lajosra, bárki kipróbálhatja mesemondói tálentumát, aki élő szóban szívesen ad elő magyar népmesét.

A hagyományos mesemondási alkalmakat, a fonók hangulatát idézve zene, éneklés, fonóbeli játékok és kézműveskedés színesíti majd az együttlétet.

Ha szívesen mondana mesét, erre is van lehetőség az alábbi linken keresztül:

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

Bővebb információ: