XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 2022. január 28., 16 óra
Göcseji parasztpolgári viseletek átörökítése

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját a kiállítás megnyitójára

2021. január 28-án 16 órára a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő u. 6.)

Köszöntőt mond:

dr. Czingel Szilvia, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője

Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke

A kiállítást megnyitja:

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke

A kiállítás március 4-ig látogatható szerdától szombatig 10 és 17 óra között.

hetes gocsej

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 2005 óta nagy hangsúlyt fektet a tárgymegújításra, a tradicionális népművészetünkből kiinduló, a mai kor igényeit szem előtt tartó, funkcionális alkotások létrehozására a népművészet valamennyi szakágában.

2016-ban „Zalai Népi Design Stúdió” néven megalakult az egyesület alkotócsoportja. A Stúdió szellemi, inspirációs működésének köszönhetően a viseletkészítés területén két nagyon fontos szakmai projekt is megvalósult.

A Hetéssel szomszédos Göcsejnek nem alakult ki jellegzetes paraszti viselete, a kisnemesek lakta vidék már a 19. század végétől a városi polgárság viseletét vette át. A parasztpolgári ruhákból azonban csak töredékek kerültek be a múzeumokba.

Az Újragondolt Hetés – a történeti Hetés viseletkultúrájának megújítása projektben 5 alkotócsoport - 25 népművész, iparművész és ruhaipari szakember - a történelmi Hetés néprajzi tájegység hagyományos paraszti viseletét dolgozta fel mai modern öltözetekké. A projekt mentorai voltak: Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész, Illés Vanda népművészet ifjú mestere, Takács Zsuzsánna népi iparművész, Koleszár Éva népi iparművész, Sennyei Gyuláné cipőipari szakember. A közös tervezésben és kivitelezésben követték a mára klasszikussá vált viselet- és jelmeztervező Tüdős Klára alapelveit: a népi viseletek feldolgozása során a ruha alapanyagban, díszítményében vagy formavilágában kövesse az eredetit, amiből kettő még igen, de mindhárom szempont ne jelenjen meg egyszerre, egy öltözeten belül.

A projekt 2019 és 2020 között a Hagyományok Házával és a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködésben megvalósult meg egy EFOP pályázat keretében.

A Göcseji parasztpolgári viseletek újjáélesztése c. projektben az alkotók múzeumi és családi fotókból indultak ki. A Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával, Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész, népviseleti baba készítő múzeumi kutatásai alapján és a „Rokolya Varróműhely” jeles szakemberei – Borbásné Budai Valéria, Donkóné Birkás Tünde és Tajti Erzsébet viseletkészítők – magas szintű tudásának, gyakorlatának, elhivatottságának köszönhetően 11 résztvevő és 3 mester 60 órás műhelyfoglalkozások során és otthoni felkészüléssel 14 öltözetet készített el háromféle szabásminta felhasználásával.

Megtörtént az első lépés, hogy a 100 évvel ezelőtti ruhák megújulva, a 21. század igényeinek is megfelelve, viselhető göcseji öltözetté váljanak.

Bővebb információ: